Indische recepten

Op zoek naar authentieke Indische recepten? In deze categorie vind je traditionele familierecepten met soms een moderne twist. Van klassieke gerechten uit de Indische keuken tot makkelijke, stap-voor-stap recepten waarmee iedereen thuis Indisch kan koken.

Recept voor een snelle pindadressing 1

Recept voor een snelle pindadressing

Recept voor een snelle pindadressing, geen pindasaus, maar een koude dressing. Wat is het verschil precies? Een pindasaus is dikker en voller en eet je meestal warm. Een dressing is dunner (meer vloeibaar) en dus geschikt om koud over een gerecht te ‘drizzelen’. Regelmatig maak ik een salade of een […]

Lontong koken in de slowcooker

Lontong koken in de slowcooker

Lontong koken in de slowcooker, ik doe het nooit meer anders! Lontong is een soort kussentje van gekookte kleefrijst die je na het bereiden in blokjes snijdt. Je eet dit warm of koud bijvoorbeeld in een soep (soto) of je serveert het bij gado gado (salade). Normaal gesproken kook je […]

Hoe pers je het vocht uit een blok tofu

Hoe pers je het vocht uit een blok tofu

Hoe pers je het vocht uit een blok tofu? Als je tofu (of tahoe) op een lekkere manier wilt bereiden, is het belangrijk (bij sommige recepten) dat je het water er zoveel mogelijk uitperst. De reden dat mensen tofu niet lekker vinden, zou misschien kunnen komen omdat ze te ‘natte’ […]

Kwee kering kastengel

Kwee kering kastengel, kaaskoekjes uit het Toko Lo Indisch bakboek

Kwee kering kastengel, kaaskoekjes uit het Toko Lo Indisch bakboek. Kastengel is een verbastering van het Nederlandse woord kaasstengel. Ze worden veel gegeten tijdens speciale gelegenheden of de familie brengt ze mee tijdens een bezoek. Aangezien bakken niet mijn specialiteit is – maar wel die van Lola – wilde ik […]

Indische bruine bonen met rijst

Indische bruine bonen met rijst

Indische bruine bonen met rijst, een lekker en makkelijk gerecht wat snel op tafel staat. De juiste naam voor dit gerecht is eigenlijk sambal goreng bruine bonen, pittige gekruide bonen gebakken in sambal. Je kunt in principe alles ‘gorengen’ in sambal en dus ook peulvruchten.

Tempehrotsjes van Vanja van der Leeden uit het boek Indorock

Tempehrotsjes van Vanja van der Leeden uit het boek Indorock

Tempehrotsjes van Vanja van der Leeden uit het boek Indorock. Een recept en naam die alleen Vanja kan bedenken natuurlijk. Misschien vond ze de vorm van de gescheurde tempeh lijken op pindarotsjes en zo werden de tempehrotsjes geboren. Vanja, ik ben benieuwd of dit klopt. Ik mocht dit toffe recept […]

15 Indische hapjes voor bij de borrel

15 Indische hapjes voor bij de borrel

15 Indische hapjes voor bij de borrel, een overzicht waar voor iedereen wat lekkers bij zit! Van pangsit goreng tot Indische gehaktballetjes of pasteitjes, de Indische keuken kent heel veel lekkernijen en snacks. Maar wat voor hapjes en gerechtjes zijn er allemaal? Er zijn meer hapjes dan alleen lemper, loempia’s […]

Indische maiskoekjes frikadel djagoeng

Indische maiskoekjes (frikadel djagoeng)

Indische maiskoekjes (frikadel djagoeng), een simpel recept gemaakt met ingrediënten uit je voorraadkast. Waarom een recept voor maiskoekjes? Er zijn er al zoveel! Nou, omdat ze het verdienen om in de spotlights te staan! Ook is dit een variant zonder ei, vegan maiskoekjes dus. Van zoiets eenvoudigs als mais kun […]

Rijst wassen voor het koken

Waarom moet je rijst wassen voor het koken?

Waarom moet je rijst wassen voor het koken? Laatst deelde ik een post op Instagram waarin ik vertelde dat ik mijn rijst was voor het koken. Ik kreeg hier veel vragen over. Veel mensen vroegen waarom ik dat doe en of dat bij elke rijstsoort nodig is. Omdat er zoveel […]

Zelf ketjap manis maken

Zelf ketjap manis maken

Zelf ketjap manis maken is geen hogere wiskunde, het is zelfs heel eenvoudig. In mijn artikel ‘wat is het verschil tussen ketjap en sojasaus‘ leg ik uit wat ketjap precies is. In dit artikel leg ik uit hoe je het zelf kunt maken. Maar waarom zou je zelf ketjap maken […]

Sambal oelek

Sambal oelek

Sambal oelek, fijngemalen pittige pepers die je eet als condiment bij andere gerechten. En dat is niet het enige, sambal oelek is vaak ook de basis van een boemboe (kruidenmengsel). Oelekken of ulekken is vertaald ‘fijnwrijven’, dit gebeurt in een vijzel. De pepers worden ‘ge-oelekt’ tot er een chilipasta ontstaat, […]

Gerechten voor een vegetarische rijsttafel

Gerechten voor een vegetarische Indische rijsttafel

Gerechten voor een vegetarische Indische rijsttafel, die vind je hier! Er zijn zoveel lekkere gerechten zonder vlees (en zonder trassi) waarmee je heel goed een rijsttafel kunt samenstellen. Misschien ben je zelf vegetarisch of je krijgt vegetariërs te eten en je wilt graag iets lekkers voor hun op tafel zetten. […]

5 x inspiratie voor nasi goreng

5 x inspiratie voor nasi goreng (gebakken rijst)

Inspiratie voor nasi goreng vind je hier! Ik heb inmiddels al een aardige verzameling recepten met gebakken rijst. Ze zijn allemaal verschillend, lekker en makkelijk te maken. Nasi goreng is een gerecht dat eigenlijk iedereen wel lust en je kunt het zo simpel of uitgebreid maken als je zelf wilt. […]

Frikadel pan Indisch gehaktbrood

Frikadel pan (Indisch gehaktbrood)

Frikadel pan (Indisch gehaktbrood) is een heel simpel en lekker gerecht. Eerder deelde ik een recept voor Indisch gehaktbrood met ketjapsaus uit de slowcooker. Ook deelde ik al een recept voor fricadel goreng, dit zijn een soort kleine burgertjes die licht gefrituurd worden zodat ze een krokant korstje krijgen. Mijn […]