Indische pasteitjes, een snelle versie met kant en klaar deeg. Pasteitjes maken is niet moeilijk maar het kan wel een beetje tijd kosten. Je maakt een deeg en een vulling en deze voeg je samen tot een pasteitje. Maar soms heb je minder tijd, zin of wil je snel iets lekkers op tafel zetten. Dan is kant en klaar deeg een uitkomst. Zelfgemaakt deeg heeft een zachte structuur wat lijkt op brood. De kant en klare versie bakt iets krokanter maar de smaak is er niet minder om.
In de supermarkt kun je tegenwoordig verschillende soorten kant en klaar deeg kopen. Bladerdeeg is het meest bekend, daarnaast heb je nog taart en quiche deeg en flammkuchen deeg. Ik heb verschillende tests gedaan welk deeg het beste resultaat geeft en dat is flammkuchen deeg. De pasteitjes worden wel krokanter als met zelfgemaakt deeg maar dat vind ik zelf eigenlijk wel lekker. Een ander voordeel is dat je de pasteitjes na bereiding kunt invriezen. De andere kant en klare deegsoorten (pizzadeeg en taart en quichedeeg) kunnen niet worden ingevroren. Kun je geen flammkuchen deeg vinden? Een andere snelle optie is bladerdeeg. Alleen is niet de eerste keuze voor deze Indische pasteitjes, maar het kan wel. De smaak en structuur zijn dan net even anders als dat je gewend bent van een pasteitje maar zeker lekker.
Wil je graag een vegan variant maken van pasteitjes? Met een paar kleine aanpassingen maak je heel eenvoudig een plantaardige variant van deze lekkere snack. Bekijk hier het recept.
Indische pasteitjes
Je gebruikt in dit recept 3 pakjes kant en klaar flammkuchen deeg. Dit is een een rechthoekige plak, deze rol je nog een beetje uit met een deegroller. Je haalt hier 4 rondjes uit en met een beetje creativiteit zelfs 5. Je steekt er rondjes uit, ik doe dat behulp van een kom met een doorsnede van 15 centimeter. Ik leg de kom op het deeg en snijd er een rondje omheen met een scherp mesje. Van de deegrestjes die overblijven kun je nog een 5e plakje uitrollen.
Vervolgens schep je er 1,5 tot 2 eetlepels (niet teveel) van de vulling op. Deze leg je een beetje in het midden. Vervolgens klap je de bovenkant van het deeg eroverheen en maak je het pasteitje dicht door met de tandjes van een vork het deeg op elkaar te drukken en het pasteitje af te sluiten. Mocht er teveel vocht uit het gehakt komen en is de vulling te nat? Voeg dan een eetlepel (of meer indien nodig) maïzena toe aan de vulling en bak dit even mee zodat de pasteitjes straks niet te nat worden.

Joseph Joseph Nest Maatlepel – Maatcupjes
Deze set maatcupjes is ideaal voor tijdens het bakken en koken. De set bestaat uit 8 verschillende maten.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Indische pasteitjes
12
stuks30
minuten15
minuten45
minutenMet kant en klaar deeg kun je snel een paar Indische pasteitjes op tafel zetten. Gevuld met gehakt, soe-oen (rijstvermicelli), erwtjes en worteltjes gekruid met Indische specerijen. Een lekker bijgerecht of snack die je serveert met een dipsaus.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus aan te zetten.
INGREDIËNTEN
3 pakjes kant en klaar deeg a 260 per stuk (flammkuchen deeg) of bladerdeeg
1 ei, geklutst om de pasteitjes mee te bestrijken
halve theelepel (vers) geraspte nootmuskaat
50 gram soe-oen of mihoen (rijstnoedels) geweld en fijngeknipt
200 gram half-om-half gehakt
100 gram fijne diepvries erwtjes en worteltjes
2 eetlepels ketjap manis
halve eetlepel sambal oelek (of meer of minder naar smaak)
2 hardgekookte eieren fijngesneden
1 eetlepel olie
zout en peper naar smaak
voor erbij: chilisaus of sambal
optioneel: 1 – 2 eetlepels maïzena als de vulling te nat is
BEREIDING
- Pak het kant en klare deeg en rol het nog iets uit. Zorg dat het deeg niet te dun is, want dan komt de vulling er straks weer uit. Steek cirkels uit het deeg. Dit kun je doen met een uitsteekvorm of met behulp van een kom met een doorsnede van ongeveer 15 centimeter. Leg de deegrondjes op een met bakpapier beklede bakplaat en dek af met een vochtige theedoek zodat het deeg niet uitdroogt.
- Laat de noedels wellen in kokend water, spoel ze af onder de kraan en bewaar ze in een schaal met koud water tot je de pasteitjes gaat maken. Knip de noedels kleiner met en schaar zodat je straks niet van die lange slierten in je pasteitjes hebt. Kook vervolgens twee eieren hard.
- Verhit een eetlepel olie in een pan en rul het gehakt tot het bruin is. Voeg een snufje nootmuskaat, een halve tot hele eetlepel sambal oelek, peper en zout naar smaak toe. Schenk er twee eetlepels ketjap manis bij en voeg en de erwtjes en worteltjes toe. Dit bak je een paar minuutjes tot de worteltjes zacht zijn.
- Giet de rijstnoedels af en dep ze een beetje droog met een schone theedoek. Doe de noedels bij het gehaktmengsel. Meng alles goed door elkaar en proef of het mengsel op smaak is. Is de vulling te nat? Voeg dan 1 tot 2 eetlepels maïzena toe en meng dit er doorheen.
- Laat het mengsel afkoelen en pel ondertussen de eitjes. Snijd de eieren in kleine stukjes (ook het eigeel), voeg dit toe aan het gehaktmengsel en meng dit door elkaar.
- Kluts een eitje en zet dit even apart. Je hebt die straks nodig om het deeg mee te bestrijken. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden.
- Leg de deegplakjes op een met bakpapier beklede bakplaat en schep 1,5 tot 2 eetlepels vulling op elk plakje deeg. Vouw de bovenste helft van het deegplakje over de vulling heen en druk het deeg met de tanden van een vork op elkaar om de pastei af te sluiten. Het is vergelijkbaar met het maken van appelflappen alleen dan met een rond plakje deeg.
- Bestrijk de pasteitjes met een beetje geklutst ei, dit gaat het handigst met een kwastje. Bak de pasteitjes af op 200 graden voor 20 tot 22 minuten, tot ze bruin verkleurd zijn. Laat ze licht afkoelen op een rooster.
- Serveer de pasteitjes met chilisaus of sambal. Lekker als lunch of snack of als onderdeel van een rijsttafel.
AANTEKENINGEN
- Een andere bekende ‘snack’ uit de Indofood keuken is bapao. Klik hier om het recept voor bapao te bekijken.
- Lemper zijn rijstrolletjes met een lekkere vulling van vlees of kip. Dit is even een werkje maar het is zeker de moeite waard. Klik hier voor het lemper recept.



