Indische hachee

Indische hachee (slowcooker)

Wat is nu het verschil tussen Indische hachee en gewone ‘gewone hachee’? Eigenlijk zijn er maar een paar kleine verschilletjes. In de ene versie wordt wijn gebruikt en in de andere ketjap. Bij de Indische variant wordt er salam (Indisch laurier) gebruikt en bij de ‘gewone’ versie het laurier die je kunt kopen in de supermarkt. Ik heb er mijn eigen versie van gemaakt. Bij de Indische variant wordt er laksa (glasnoedels) aan de hachee toegevoegd. Later komen er ook aardappels bij. Dit heb ik weggelaten en de hachee gemaakt zoals ik hem lekker vind. Ik serveer er wortelstamp bij en een grote schep sambal! 

Dit recept is voor 4 personen. Ik maakte deze hoeveelheid in mijn slowcooker van 6,5 liter. Voor dit recept heb ik roomboter gebruikt in plaats van olie om het vlees en de uien en knoflook in aan te bakken. Dit geeft een lekkere volle smaak wat echt past bij hachee. De combinatie met wortelstamp en een beetje pit van sambal is echt heel erg lekker. Probeer het maar eens!

Ingrediënten

  • 700 gram runder riblappen
  • 2 grote uien gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook geraspt
  • 4 laurierblaadjes
  • 4 tot 6 kruidnagels
  • 1 eetlepel groentebouillonpoeder
  • 2 eetlepels ketjap manis (lees hier welke ketjap ik gebruik)
  • 1 theelepel (appelcider) azijn
  • snufje zout en versgemalen zwarte peper
  • eetlepel roomboter om in te bakken
  • 100 tot 120 milliliter water

Hoe maak je het?

Haal het vlees ruim voordat je gaat koken uit de koelkast zodat het een beetje op temperatuur kan komen. Snijd of knip het in blokjes en bestrooi met een snufje zout en peper. Zet het vlees even apart en ga verder met het snijden van de ui en knoflook.

Verhit de helft van de boter in een koekenpan en bak het vlees kort aan tot het bruin ziet. Schep het vlees uit de pan over in de slowcooker. In dezelfde pan doe je nu de rest van de boter en hierin bak je de ui en de knoflook glazig. De laurierblaadjes bak je ook even mee. Als de ui zacht is geworden voeg je alles bij het vlees in de slowcooker.

Hoe nu verder

Meet het water af in een maatbeker en voeg hier het bouillonpoeder, de azijn en de ketjap aan toe. Roer het even door en giet het mengsel bij het vlees. Schep het even om. Het vlees staat niet helemaal onder en dat hoeft ook niet.

Druk de kruidnagels in een stukje ui of laurierblad en leg deze in het vocht in de slowcooker. Zet de slowcooker voor minimaal 8 uur op stand low. Je mag best een keertje spieken tussendoor!

Serveer de hachee met wortelstamp, aardappelpuree of rijst. Bij dit gerecht passen veel soorten groenten. Paksoi, broccoli, boontjes of rode kool. Kies de groente die jij lekker vind!

Indische hachee

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printertje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

17 Reacties

  1. Hoi Hetty, ik gebruik zelf altijd ongezouten roomboter. Ik zal het er de volgende keer in het recept bijzetten, dat is wel handig! Groetjes, Simone

  2. Hoi Simone, ik ben ‘n grote fan van je blog!

  3. Martin Becht

    Hallo Simone,
    na de aanschaf van de slow cooker op zoek naar recepten.
    Op jouw site werd ik echt verrast door het groot aantal oosterse (Indische) recepten.
    Ik kom zelf niet uit Indonesië maar ben er al vele malen geweest en natuurlijk genoten van het fantastisch lekkere eten. Uiteindelijk gekozen voor Indische hachee en ik kan je vertellen hij was superzacht en smaakte fantastisch. Je site ziet er prima uit, overzichtelijk en duidelijke beschrijvingen. Voor mij sta je op 1 en zal nog dikwijls je site bezoeken.
    Terima kasih banyak

  4. Afgelopen weekend hebben we deze Indische hachee gemaakt in onze (toen nog) maagdelijk nieuwe slowcooker. We hebben het gegeten met rijst en sajoer boontjes en het was heerlijk!
    Bij gebrek aan appelciderazijn hebben we witte wijnazijn gebruikt. Geen idee of dat nog heel veel aan de smaak veranderd (waarschijnlijk niet), maar we kregen nu al complimenten van mijn toch wel kritische half-indische schoonvader ;-).

    Komt hier zeker vaker op tafel!

    • Hoi Emile, elk zuurtje is in principe goed. Hier wordt het vlees malser van. Qua smaak zal het niet zoveel verschil maken. Ik gebruik graag appelcider azijn in mijn keuken omdat het zo veelzijdig is. En leuk om te lezen dat je van je schoonvader een compliment hebt gekregen. Ik weet dat als Indische mensen dat zeggen het ook echt gemeend is! Groetjes, Simone

  5. Beste Simone, ik wilde dit recept printen via de link onder je recept. Helaas, het werkt niet. Ook de pdf- en email-linkjes werken niet. Hoe kan ik dit toch als pdf-bestand krijgen?
    Alvast bedankt.

  6. Als je geen slowcooker hebt is de bereidingstijd dan ook 8 uren?

  7. Lidy Poll-Weber

    Even een opmerking over ‘Hollandse hachee’. Daar zit geen wijn in, misschien tegenwoordig, maar dacht je echt dat ze vroeger wijn in hun hachee deden! Verder fantastische website, niets dan lof. Ook mijn moeder deed altijd al ketjap in de Hollandse hachee. En ik ben 74 inmiddels, kan je nagaan. …. Nu nog even een slow cooker bestellen….?

    • Beste Lidy, als ik erover nadenk dan zullen ze er vroeger geen wijn in hebben gedaan inderdaad. Ik weet eigenlijk niet beter als dat er wijn in gaat. Veel recepten zijn in de loop der jaren denk ik aangepast of opgepimpt. Zelf kook ik nooit met wijn en ik drink het ook niet :-) En wat grappig dat uw moeder er vroeger al ketjap in deed. Bedankt voor uw compliment! Groetjes, Simone

  8. Beste Simone, Het is wellicht een gekke vraag, maar in enkele van jouw recepten heb je het over groentebouillonpoeder. Ik ben bij diverse supermarkten geweest, maar kan alleen tabletten vinden. Kijk ik in het verkeerde schap? Met vriendelijke groet, Marlou

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*