Eetspiratie » Indische hachee (slowcooker)
Indische hachee

Indische hachee (slowcooker)

Indische hachee (slowcooker). Als je aan stoofvlees denkt, dan denk je misschien wel aan hachee. Er is ook een Indische hachee variant. Maar wat is hier nu Indisch aan? Door lekker royaal specerijen te gebruiken en door ketjap toe te voegen krijgt deze hachee een Indische touch. Ook wordt er meestal laksa (glasnoedels) aan toegevoegd in combinatie met aardappels. Ik heb het lekker simpel gehouden en serveer mijn hachee met wortelstamp.

Toen mijn opa en oma in 1950 aankwamen per boot in Nederland waren er bijna geen Indonesische ingrediënten te vinden. Producten zoals bijvoorbeeld sereh en djeroek poeroet waren niet beschikbaar. Van sambal hadden ze hier al helemaal niet gehoord. Ze toverden daarom gerechten uit de Nederlandse (en andere) keuken(s) om in gerechten die wat beter pasten bij hun smaak en cultuur. Ze gebruikten hiervoor de ingrediënten die voorhanden waren. Het was voor mijn Indonesische oma een uitdaging om te koken met Hollandse ingrediënten. Maar ze was erg creatief in de keuken en maakte van niets, ‘iets’.

Indische hachee (slowcooker)

Deze Indische hachee is vrij eenvoudig om te maken en perfect te bereiden in de slowcooker. Het geheim van de smaak zit hem in het aanbakken van het vlees en de uien in boter. Sla deze stap daarom ook niet over. Je kunt dit gerecht natuurlijk ook prima bereiden in een stoofpan. De bereiding is hetzelfde alleen de kooktijd ligt ergens tussen de 3 tot 4 uur.

Indische hachee (slowcooker)

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Keuken: Indisch, IndonesischNiveau: gemiddeld
Hoeveelheid

5

personen
Voorbereiding

25

minuten
Kooktijd

8

uren 
Tijd totaal

8

uren 

25

minuten

Met lekkere specerijen en een beetje ketjap manis maak je van de Hollandse hachee een lekkere Indische variant.

Ingrediënten

  • 700 gram runderriblappen

  • 2 grote uien

  • 3 tenen knoflook

  • 4 laurierbladen

  • 6 kruidnagels

  • 1 eetlepel groentebouillonpoeder of een verkruimeld bouillonblokje

  • 2 eetlepels ketjap manis

  • 1 theelepel azijn

  • 1 eetlepel boter

  • 120 milliliter water

  • zout en zwarte peper naar smaak

Hoe maak je het?

  • Haal het vlees ruim voordat je gaat koken uit de koelkast zodat het een beetje op temperatuur kan komen. Snijd of knip het in blokjes en bestrooi met een snufje zout en peper. Zet het vlees even apart en ga verder met het snijden van de ui en knoflook.
  • Verhit de helft van de boter in een koekenpan en bak het vlees kort aan tot het bruin ziet. Schep het vlees uit de pan over in de slowcooker. In dezelfde pan doe je nu de rest van de boter en hierin bak je de ui en de knoflook glazig. De laurierblaadjes bak je ook even mee. Als de ui zacht is geworden voeg je alles bij het vlees in de slowcooker.
  • Meet het water af in een maatbeker en voeg hier het bouillonpoeder, de azijn en de ketjap aan toe. Roer het even door en giet het mengsel bij het vlees. Schep het even om. Het vlees staat niet helemaal onder en dat hoeft ook niet.
  • Druk de kruidnagels in een stukje ui of laurierblad en leg deze in het vocht in de slowcooker. Zet de slowcooker voor minimaal 8 uur op stand low.Kruidnagel tip
  • Serveer de hachee met wortelstamp, aardappelpuree of rijst.

Aantekeningen

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE