Indisch gehakt met ketjapsaus

Indisch gehakt met ketjapsaus (slowcooker)

Misschien heb je weleens van het gerecht fricadel pan gehoord. Fricadel pan is een Indisch gekruid gehaktbrood wat in de oven wordt bereid. Nu maak ik altijd mijn gehaktbrood in de slowcooker en ik bedacht een slowcookerproof recept voor dit lekkere gerecht. Ik noem het Indisch gehaktbrood met ketjapsaus.

Dit recept is niet helemaal gelijk aan het ‘originele’ recept. Het is zo gemaakt dat het makkelijk te bereiden is in de slowcooker. De ketjapsaus die je erbij serveert maakt dit gehaktbrood extra lekker. Je kunt dit gehaktbrood zowel warm als koud eten. Het broodje snijd je in plakken. De saus serveer je erbij of je bestrijkt het gehaktbrood met de saus met behulp van een kwastje. Je eet het met rijst en groenten of de volgende dag koud op een broodje als lunch.

Voor 2 personen is 500 gram gehakt voldoende en voor 4 personen neem je 700 gram tot 1 kilo. Het recept is geschreven op 1 kilo gehakt. Maak je een gehaktbroodje voor 2 personen dan neem je iets minder van alle ingrediënten. Ben niet bang om iets verkeerd te doen qua hoeveelheden. Het gehakt kan de smaken prima hebben en een gehaktbrood uit de slowcooker kan niet mislukken!

wat heb je nodig voor het gehaktbrood?

  • 700 gram tot 1 kilo (half om half) gehakt

  • 1 grote ui + 1 ui voor op de bodem van de slowcooker

  • 3 tenen knoflook

  • halve tot hele theelepel (vers geraspte) nootmuskaat

  • theelepel gemalen koriander (ketoembar)

  • halve tot hele eetlepel sambal oelek

  • 4 tot 6 eetlepels melk

  • 3 laurierbladen

  • halve theelepel kruidnagelpoeder of 6 losse kruidnagels

  • snufje zout en vers gemalen zwarte peper

  • 4 eetlepels water

wat heb je nodig voor de ketjapsaus?

  • 4 eetlepels ketjap manis

  • eetlepel citroensap

  • eetlepel zoete chilisaus

  • halve eetlepel sambal oelek

Wil je dit recept bewaren? Pin dan deze foto op een van je Pinterest borden!

Hoe maak je het?

  • Doe het gehakt in een kom. Rasp boven de kom 1 ui en de knoflook. Voeg de ketoembar, nootmuskaat, sambal oelek en een snufje zout en peper toe. Als je kruidnagelpoeder gebruikt dan voeg je dat nu toe. Gebruik je hele kruidnagels dan voeg je die op het eind toe (daar kom ik nog op terug).
  • Meng het gehakt met de specerijen door elkaar. Doe dit met je handen (met eventueel handschoentjes aan). Voeg nu steeds wat eetlepels melk toe totdat het gehakt zacht en smeuïg wordt.
  • Vorm er met je handen een mooie grote bol (brood) van. Snijd vervolgens de ui die je nog over hebt in grove stukken en leg deze op de bodem van de slowcooker.
  • Leg het gehaktbrood op de uien. Schep 4 eetlepels water op de bodem van de slowcooker en leg hier de laurierbladen in. Als je hele kruidnagels gebruikt, steek je deze in het gehaktbrood. Deze verwijder je als het gehaktbrood gaar is.
  • Zet de slowcooker voor 5 uur op low of voor 3 tot 4 uur op high. Er komt veel vocht uit het gehaktbrood, daarom ligt hij ook op een bedje van uien. Maak ondertussen de ketjapsaus.
  • Haal het gehaktbrood met 2 spatels uit de slowcooker en snijd het broodje in plakken. Verwijder de kruidnagels. Serveer de saus ernaast of bestrijk het gehaktbrood ermee.

Kijk voor meer gehaktbroodrecepten hier!

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank

22 Reacties

  1. Gaat er geen zout en peper in Simone?

    • Hoi Marleen,
      In dit recept heb ik daar niet voor gekozen. Ik probeer op mijn zoutinname te letten en voeg het niet toe als dat niet echt nodig is. Aangezien er sambal in de ketjapsaus zit, hoeft er ook geen peper bij. Maar je kunt het uiteraard toevoegen als je dat wilt.
      Groetjes Simone

  2. Hoi ik ben de koriander vergeten in de winkel wat kan ik eventueel als vervanging daarvoor erbij doen?

  3. Ik ga morgen het Indisch gehaktbrood klaarmaken. Vraagje: kan de saus opnieuw verwarmd worden, en is ze zowel warm als koud te gebruiken?

    • Hoi Anneke, ja hoor je kunt de saus warm en koud gebruiken. Een keertje opnieuw opwarmen is geen probleem. Als je saus over hebt kun je deze ook een paar dagen in de koelkast bewaren in een afgesloten potje.

  4. En als je geen slowcooker heb zou het ook in de oven kunnen?

    • Hoi Herbert, ja hoor dat kan. Je kunt het gehaktbrood in een ovenschaal doen of op de bakplaat leggen op een bakpapiertje. Ik denk ongeveer 45 tot 60 minuten op 180-200 graden.
      Groetjes, Simone

  5. Is de verse nootmuskaat ook te vervangen voor de poedervariant? En zo ja hoeveel zou je ervan moeten gebruiken?

  6. Gisteren gemaakt, restant in koelkast gezet zodat dochter het op haar werk kan opeten. Staat er vanochtend een leeg bord op het aanrecht met een briefje van zoon Was lexxer mam mag je vaker maken xxx zo lief….

    • Hoi Dionne, wat leuk! Sowieso leuk om een briefje te vinden van je zoon. Het is fijn als je kinderen blij zijn met je kookkunsten. Bedankt voor je berichtje, daar wordt ik blij van! Groetjes, Simone

  7. Kun je de saus ook invriezen of raad je dat af?

  8. Hoi Simone, ziet er lekker uit. Wat adviseer je qua temperatuur en tijd als ik dit recept in de oven klaar ga maken?

    • Hoi Marloes, dank je! Ik zou hem 40 minuten bakken op ongeveer 180 graden. Het is altijd even puzzelen met de oventijd en temperatuur. Ik heb zelf een nieuwe oven en die gaat harder dan mijn vorige oven. Met 180 graden zit je altijd wel goed denk ik. Succes met bakken! Groetjes, Simone

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*