Honing soja kip

Honing soja kip

Ik ben geen zoetekauw maar zo af en toe heb ik zin in iets zoets. Honing soja kip is een gerecht met lekkere zoete en zoute accenten. Dit gerecht kun je perfect bereiden in de slowcooker. Het vlees wordt mals en zacht en de smaken kunnen er goed intrekken. Serveer deze zoetige kip op een knapperig broodje, in een wrap, met frietjes en een salade of met rijst. Een handig en veelzijdig gerecht.

Ben je bang dat kip te droog wordt in de slowcooker? Neem dan kippendijen in plaats van kipfilet. Dit recept is een basis. Hou je wel van zoet maar net zoals ik niet té? Neem dan iets minder honing. Hou je bijvoorbeeld van pittig? Voeg dan naar smaak meer chiliflakes of eventueel sambal oelek in plaats van chiliflakes toe. Zo maak je dit gerecht naar je eigen smaak.

Deze inhoud kan niet worden getoond, omdat je de cookies niet hebt geaccepteerd.

Aanbakken of niet aanbakken?

Als jullie mij ondertussen een beetje kennen weten jullie dat ik ‘bijna’ alles aanbak voordat ik het in de slowcooker plaats. Dit is het enige recept waarbij ik het niet doe. Het past beter bij dit gerecht om de kip helemaal zacht te laten worden en te laten ‘stoven’ in de saus.

Het is daarom wel aan te raden als je dit gerecht gaat maken een beetje in de buurt te blijven. Dit gerecht heeft op low maar een uurtje of 5 nodig. Op high ongeveer 3 uur. Het is niet aan te raden om dit gerecht met een uitgestelde start te maken omdat anders de rauwe kip te lang buiten de koelkast in de slowcooker ligt.

Let op met zout

Dit gerecht heet ‘honing soja kip’. De sojasaus in dit gerecht geeft de zoute smaak. In mijn recepten gebruik ik biologisch groentebouillonpoeder zonder toevoegingen of smaakversterkers. Nu heeft niet iedereen dit standaard in huis. Als alternatief kun je een bouillonblokje (naar wens) gebruiken. Maar let op! Bouillonblokjes uit de supermarkt kunnen vrij zout zijn. Ben dus altijd zuinig met het toevoegen van bouillonblokjes, vooral omdat er ook al een ruime hoeveelheid sojasaus in zit. Begin met een stukje van een bouillonblokje, later kun je altijd meer toevoegen.

wat heb je nodig?

  • 500 gram kip (filet of kippendijen)

  • 2 rode uien

  • 3 tenen knoflook

  • halve theelepel gedroogde chiliflakes

  • 150 milliliter water

  • 1 eetlepel groentebouillonpoeder of een stukje bouillonblok

  • 100 tot 125 milliliter vloeibare honing

  • 50 milliliter sojasaus

  • flinke theelepel mosterd

  • 75 milliliter tomaten passata

  • 2 eetlepels (rijst)olie

  • halve eetlepel citroensap

  • snufje vers gemalen zwarte peper

  • papje van 2 eetlepels maizena en scheutje water

Hoe maak je het?

  • Snijd de orde ui in halve maantjes en leg deze op de bodem van de slowcooker. Leg de stukken kip in zijn geheel op de gesneden ui. De kip valt tijdens het garen vanzelf uit elkaar.
  • Maak een saus van de rest van de ingrediënten (behalve de maizena). Proef of de saus op smaak is en voeg indien nodig nog iets van de ingrediënten uit de lijst toe.
  • Giet de saus op de kip, doe de deksel op de slowcooker en zet deze voor 5 uur op low of 3 uur op high.
  • Als de kooktijd verstreken is en de kip gaar is maak je een papje van de maizena. Doe 2 eetlepels maizena met een scheutje water in een kommetje. Roer tot de maizena is opgelost. Voeg nu een deel van het papje toe aan de honing soja kip en meng het door elkaar. Kijk even of het indikt. Is het nog te dun? Voeg dan nog een beetje van het maizena papje toe. Herhaal dit tot de saus de gewenste dikte heeft.
  • De honing soja kip smaakt lekker bij van alles! Test zelf uit wat je het lekkerst vindt.
Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printertje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

48 Reacties

  1. Is dit gerecht ook geschikt voor kinderen, gezien de chilivlokken? Ik kan die er natuurlijk ook uit laten, maar geeft wel veel smaak. Als het maar niet te pittig wordt. Kids zijn 2,5 en 5.

    • Hoi Renate, je kunt de chilivlokken even proeven. Dan kun je beoordelen of ze pittig zijn want dat verschilt per soort. Ook kun je bij het serveren eerst een portie opscheppen voor de kinderen en daarna er voor jezelf nog chilivlokken aan toevoegen. Succes met cooken! Groetjes, Simone

  2. Graag zou ik dit gerecht willen verdubbelen, dus met 1 kilo kipdijen. Verdubbel ik dan de rest van de ingredienten ook?
    Alvast bedankt :-)

  3. Heerlijk, net zoals alle andere recepten van Simone voor de slowcooker, hier draait hij overuren :-)

  4. Vanavond gemaakt en t was zooooo lekker. Gaat zeker vaker gemaakt worden.

  5. Hoi Simone, gisteren gemaakt in mijn nieuwe slowcooker van 6 liter. Superlekker! Vonden ze ook hier thuis. Vraagje van een beginneling: omdat ik een grote cooker heb heb ik ruim een kilo kippendij genomen. De overige hoeveelheden ook verdubbeld. Vond het veel saus, dus probeer het de volgende keer met anderhalf x sausingredienten. Hoe doe jij dat, ook bij de andere recepten, zoals de gehaktballen? Alvast bedankt!

    • Hoi Bianca, precies wat je zegt de ingrediënten niet verdubbelen maar van alles een beetje meer. Als je alles verdubbeld vooral in dit recept wordt het snel te zoet. Dus het recept aanhouden en van de andere ingrediënten een beetje meer toevoegen. Dit is lastig aan te geven in hoeveelheden. Maar met een beetje proeven komt het vast helemaal goed! Veel plezier met cooken. Groetjes, Simone

  6. Goedemiddag. Ik wil dit recept zondag gaan maken, maar 150 milliliter groentebouillon vind ik wel heel erg weinig. van 1 blokje maak je een halve liter bouillon en daarvan gooi je dan maar 1,5 deciliter in de slowcooker. Of lees ik het verkeerd? ;-)

    • Hoi Miriam, in principe kun je een klein stukje van het bouillonblokje gebruiken en daar bouillon van maken. Ik werk altijd met groentebouillonpoeder, dit heb ik nu aangepast in het recept. Dan is het iets duidelijker. Bedankt voor je feedback. Groetjes, Simone

  7. Echt té lekker! Van het weekend voor het eerst gemaakt en we konden er niet vanaf blijven.

  8. Heerlijk met aardappelen en sperzieboontjes. Kreeg al het verzoek om volgend weekend weer te maken. Echt een aanrader.

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*