Honing soja kip

Honing soja kip

Ik ben geen zoetekauw maar zo af en toe heb ik zin in iets zoets. Honing soja kip is een gerecht met lekkere zoete en zoute accenten. Dit gerecht kun je perfect bereiden in de slowcooker. Het vlees wordt mals en zacht en de smaken kunnen er goed intrekken. Serveer deze zoetige kip op een knapperig broodje, in een wrap, met frietjes en een salade of met rijst. Een handig en veelzijdig gerecht.

Ben je bang dat kip te droog wordt in de slowcooker? Neem dan kippendijen in plaats van kipfilet. Dit recept is een basis. Hou je wel van zoet maar net zoals ik niet té? Neem dan iets minder honing. Hou je bijvoorbeeld van pittig? Voeg dan naar smaak meer chiliflakes of eventueel sambal oelek in plaats van chiliflakes toe. Zo maak je dit gerecht naar je eigen smaak.

Deze inhoud kan niet worden getoond, omdat je de cookies niet hebt geaccepteerd.

Aanbakken of niet aanbakken?

Als jullie mij ondertussen een beetje kennen weten jullie dat ik ‘bijna’ alles aanbak voordat ik het in de slowcooker plaats. Dit is het enige recept waarbij ik het niet doe. Het past beter bij dit gerecht om de kip helemaal zacht te laten worden en te laten ‘stoven’ in de saus.

Het is daarom wel aan te raden als je dit gerecht gaat maken een beetje in de buurt te blijven. Dit gerecht heeft op low maar een uurtje of 5 nodig. Op high ongeveer 3 uur. Het is niet aan te raden om dit gerecht met een uitgestelde start te maken omdat anders de rauwe kip te lang buiten de koelkast in de slowcooker ligt.

Let op met zout

Dit gerecht heet ‘honing soja kip’. De sojasaus in dit gerecht geeft de zoute smaak. In mijn recepten gebruik ik biologisch groentebouillonpoeder zonder toevoegingen of smaakversterkers. Nu heeft niet iedereen dit standaard in huis. Als alternatief kun je een bouillonblokje (naar wens) gebruiken. Maar let op! Bouillonblokjes uit de supermarkt kunnen vrij zout zijn. Ben dus altijd zuinig met het toevoegen van bouillonblokjes, vooral omdat er ook al een ruime hoeveelheid sojasaus in zit. Begin met een stukje van een bouillonblokje, later kun je altijd meer toevoegen.

wat heb je nodig?

  • 500 gram kip (filet of kippendijen)

  • 2 rode uien

  • 3 tenen knoflook

  • halve theelepel gedroogde chiliflakes

  • 150 milliliter water

  • 1 eetlepel groentebouillonpoeder of een stukje bouillonblok

  • 100 tot 125 milliliter vloeibare honing

  • 50 milliliter sojasaus

  • flinke theelepel mosterd

  • 75 milliliter tomaten passata

  • 2 eetlepels (rijst)olie

  • halve eetlepel citroensap

  • snufje vers gemalen zwarte peper

  • papje van 2 eetlepels maizena en scheutje water

Hoe maak je het?

  • Snijd de orde ui in halve maantjes en leg deze op de bodem van de slowcooker. Leg de stukken kip in zijn geheel op de gesneden ui. De kip valt tijdens het garen vanzelf uit elkaar.
  • Maak een saus van de rest van de ingrediënten (behalve de maizena). Proef of de saus op smaak is en voeg indien nodig nog iets van de ingrediënten uit de lijst toe.
  • Giet de saus op de kip, doe de deksel op de slowcooker en zet deze voor 5 uur op low of 3 uur op high.
  • Als de kooktijd verstreken is en de kip gaar is maak je een papje van de maizena. Doe 2 eetlepels maizena met een scheutje water in een kommetje. Roer tot de maizena is opgelost. Voeg nu een deel van het papje toe aan de honing soja kip en meng het door elkaar. Kijk even of het indikt. Is het nog te dun? Voeg dan nog een beetje van het maizena papje toe. Herhaal dit tot de saus de gewenste dikte heeft.
  • De honing soja kip smaakt lekker bij van alles! Test zelf uit wat je het lekkerst vindt.
Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printertje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

48 Reacties

  1. Hoi Simone kan je dit gerecht ook een dag van tevoren maken? Heb net een slow cooker in huis en is nog even wennen maar wil graag jouw kip en nog een ander recept maken voor de visite morgen. Alvast bedankt!

  2. Heb vandaag dit gerecht gemaakt. Had, net als eerder vermeld, ook verwacht dat de saus wat donkerder en stroperiger zou zijn net als op de foto. Heb het recept toch goed gevolgd. Hoe kan dat dan?

    • Hoi Pascale,
      Als je het recept gevolgd hebt durf ik dat niet exact te zeggen. Heb je ook tomaten passata gebruikt en niet per ongeluk tomatenblokjes? Dat had laatst iemand gedaan toevallig. En ook genoeg maizena gebruikt?

  3. Moet je de kip ook eerst aanbraden in een pan voordat je het in de slow cooker doet.

    • Hoi Barbara, bij de meeste kip recepten bak ik altijd eerst de kip aan maar bij deze niet. Bij dit recept kun je de kip gewoon rauw in de slowcooker leggen. Groetjes, Simone

  4. Hai!

    Vandaag mn slowcooker ingewijd met dit recept. Vond de saus alleen nog behoorlijk waterig. Had die veel dikker/stroperiger verwacht. Heb ik iets verkeerd gedaan? Het was wel erg lekker! :-D

    • Hoi Melany,
      Fijn dat het lekker was! Ik heb nog niet meegemaakt dat de saus te waterig was. Heb je de maizena toegevoegd en voldoende tijd gegeven om in te dikken? Je zou op het laatst ook de deksel van de pan kunnen laten, zodat er wat vocht verdampt en de saus ook iets meer indikt. Of je kunt een klein beetje maizena extra toevoegen.
      Groetjes Simone

  5. Hoi even een vraagje, voor hoeveel personen zijn je gerechten?

  6. Ik maak nu de kip soja en ik heb een vraag. Het moet garen op de stand low. Maar bij tips dat je rauwe kip altijd op high zet Wat is nu de juiste temperatuur

    • Hoi Karin, ik heb het aangepast in het recept. Dit is een van de eerste slowcooker recepten die ik maakte en in de loop van de tijd heb ik weer dingen geleerd. Dus ik bereid kip bij voorkeur op high :-) Ik hoop dat het gesmaakt heeft.

  7. Heb al een aantal van je recepten gemaakt en moet zeggen deze is weer erg lekker. Helaas heeft mijn vriend uien allergie en kan ik geen uien gebruiken. Ik heb hier rode paprika gebruikt en moet zeggen was erg lekker en maak ik gauw weer.

  8. Had niet gezien dat het in de slow cooker moest. Heb alles gewokt met een zak Chinese groente erbij. Was heerlijk en snel klaar. Dat kan dus ook.
    Groetjes Ine

    • Hoi Ine, ja klopt! Eigenlijk kun je alles in een gewone pan maken. Maar dit gerecht kan ook lekker snel klaar zijn. Als de smaak maar goed is. Fijne dag! Groetjes, Simone

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*