Honing soja kip

Honing soja kip

Ik ben geen zoetekauw maar zo af en toe heb ik zin in iets zoets. Honing soja kip is een gerecht met lekkere zoete en zoute accenten. Dit gerecht kun je perfect bereiden in de slowcooker. Het vlees wordt mals en zacht en de smaken kunnen er goed intrekken. Serveer deze zoetige kip op een knapperig broodje, in een wrap, met frietjes en een salade of met rijst. Een handig en veelzijdig gerecht.

Ben je bang dat kip te droog wordt in de slowcooker? Neem dan kippendijen in plaats van kipfilet. Dit recept is een basis. Hou je wel van zoet maar net zoals ik niet té? Neem dan iets minder honing. Hou je bijvoorbeeld van pittig? Voeg dan naar smaak meer chiliflakes of eventueel sambal oelek in plaats van chiliflakes toe. Zo maak je dit gerecht naar je eigen smaak.

Deze inhoud kan niet worden getoond, omdat je de cookies niet hebt geaccepteerd.

Aanbakken of niet aanbakken?

Als jullie mij ondertussen een beetje kennen weten jullie dat ik ‘bijna’ alles aanbak voordat ik het in de slowcooker plaats. Dit is het enige recept waarbij ik het niet doe. Het past beter bij dit gerecht om de kip helemaal zacht te laten worden en te laten ‘stoven’ in de saus.

Het is daarom wel aan te raden als je dit gerecht gaat maken een beetje in de buurt te blijven. Dit gerecht heeft op low maar een uurtje of 5 nodig. Op high ongeveer 3 uur. Het is niet aan te raden om dit gerecht met een uitgestelde start te maken omdat anders de rauwe kip te lang buiten de koelkast in de slowcooker ligt.

Let op met zout

Dit gerecht heet ‘honing soja kip’. De sojasaus in dit gerecht geeft de zoute smaak. In mijn recepten gebruik ik biologisch groentebouillonpoeder zonder toevoegingen of smaakversterkers. Nu heeft niet iedereen dit standaard in huis. Als alternatief kun je een bouillonblokje (naar wens) gebruiken. Maar let op! Bouillonblokjes uit de supermarkt kunnen vrij zout zijn. Ben dus altijd zuinig met het toevoegen van bouillonblokjes, vooral omdat er ook al een ruime hoeveelheid sojasaus in zit. Begin met een stukje van een bouillonblokje, later kun je altijd meer toevoegen.

wat heb je nodig?

  • 500 gram kip (filet of kippendijen)

  • 2 rode uien

  • 3 tenen knoflook

  • halve theelepel gedroogde chiliflakes

  • 150 milliliter water

  • 1 eetlepel groentebouillonpoeder of een stukje bouillonblok

  • 100 tot 125 milliliter vloeibare honing

  • 50 milliliter sojasaus

  • flinke theelepel mosterd

  • 75 milliliter tomaten passata

  • 2 eetlepels (rijst)olie

  • halve eetlepel citroensap

  • snufje vers gemalen zwarte peper

  • papje van 2 eetlepels maizena en scheutje water

Hoe maak je het?

  • Snijd de orde ui in halve maantjes en leg deze op de bodem van de slowcooker. Leg de stukken kip in zijn geheel op de gesneden ui. De kip valt tijdens het garen vanzelf uit elkaar.
  • Maak een saus van de rest van de ingrediënten (behalve de maizena). Proef of de saus op smaak is en voeg indien nodig nog iets van de ingrediënten uit de lijst toe.
  • Giet de saus op de kip, doe de deksel op de slowcooker en zet deze voor 5 uur op low of 3 uur op high.
  • Als de kooktijd verstreken is en de kip gaar is maak je een papje van de maizena. Doe 2 eetlepels maizena met een scheutje water in een kommetje. Roer tot de maizena is opgelost. Voeg nu een deel van het papje toe aan de honing soja kip en meng het door elkaar. Kijk even of het indikt. Is het nog te dun? Voeg dan nog een beetje van het maizena papje toe. Herhaal dit tot de saus de gewenste dikte heeft.
  • De honing soja kip smaakt lekker bij van alles! Test zelf uit wat je het lekkerst vindt.
Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printertje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

48 Reacties

  1. Nelleke Westdijk

    Heb pas een slow cookertje. Beef stew gemaakt, lasagne e.d. Ook mijn vriezer opgeruimd. Hoefde niks weg te gooien. Wel sukadelappen apart ingesealed. Tosti’s gemaakt en ingesealed. Kastjes ook nagelopen, oude champignons in blik, goulash in blik, rode kool opgemaakt. Oude droge bonen worden helaas niet meer gaar. Nu voor het eerst deze honing-soja kip. Ook met oude Asin, wil ik graag opmaken. Lastige eter hier, vond de saus niet zo lekker maar wel 2 x opgeschept! Ga de gehaktballen en spareribs ook proberen. Dankjewel!

    • Hoi Nelleke, wat leuk dat je zo actief bezig bent! En ik maak ook graag eerst alles op voordat ik aan iets nieuws begin. Een lastige eter die 2 x opschept zie ik als een groot compliment. Veel plezier met cooken! Groetjes, Simone

  2. Wederom raak! Heerlijk! In combinatie met je couscoussalade. Enige minpuntje is dat ik te weinig had, de slowcooker was schoongegeten ?.

    • Hoi Dennis! Haha! Ik heb dat ook regelmatig, dan denk ik ‘Ik ga een voorraadje voor de vriezer maken’ maar….dan heb ik uiteindelijk niks meer om in te vriezen :-) Alles op! Cook ze! Groetjes, Simone

  3. Ik heb dit gerecht vandaag gegeten. Erg makkelijk en heerlijk!!

    Voor herhaling vatbaar.

  4. Jeanette Prins

    Wat een heerlijk gerecht! Ik heb er fijne mie bij gedaan en dat was zo’n perfecte combi met dit vleegerecht, de saus vermengde zich heerlijk met de mie. Echt een blijver, ga dit regelmatig maken!

  5. Hi,
    Welke groente is hier lekker bij als je het wilt eten met rijst?
    Gr. Inge

    • Hoi Inge, Je kunt er sperzieboontjes, bimi (baby broccoli) of groene asperges bij eten. Of een frisse komkommersalade. Een koolsla met ananas en gembersiroop is er ook lekker bij. Gewokte spinazie of spitskool zou ook nog kunnen. Of je bakt de rijst op met wat knoflook, gember en bosuitjes. Recept voor de koolsla vind je op mijn website. En ipv rijst zou een couscous salade er ook goed bij passen. Dat recept staat ook online. Hopelijk kun je iets met deze tips. Groetjes, Simone

  6. patricia

    Het ruikt heerlijk. Ik ben benieuwd straks. De saus is alleen niet zo donker als bij jou op de foto.

    • Hoi! Ik ben benieuwd hoe het het gesmaakt heeft. Welke sojasaus heb je gebruikt? Was dat een lichte of donkere variant? Ik zelf gebruik de sojasaus van Kikkoman met de rode dop. Ik hoor het graag!
      Groetjes,
      Simone

  7. Pingback: Wat is het verschil tussen ketjap en sojasaus? - Eetspiratie

  8. Blijvertje volgens m’n kids!

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*