Hoe werkt een slowcooker

Hoe werkt een slowcooker?

Eén van de meest gestelde vragen aan mij is; Hoe werkt een slowcooker? En wat kun je er allemaal mee? Zoals jullie weten ben ik een fanatiek gebruiker van de slowcooker. In Amerika is dit apparaat (ook wel een Crockpot genoemd) al jaren razend populair, maar in Nederland kennen sommige mensen het fenomeen ‘slowcooken’ nog niet. Het oude petroleumstelletje of een römertopf is hier wel wat meer bekend. Daarom hier een uitgebreid artikel over de slowcooker. 

Er zijn op internet en Facebook hele slowcook community’s te vinden. Mensen die er een sport van maken om de lekkerste gerechten uit de slowcooker te toveren. En dat begrijp ik wel, want een slowcooker maakt je leven makkelijker en leuker. Met zo’n apparaat hoef je geen sterrenchef te zijn om een lekker gerecht op tafel te zetten. Ik moedig dan ook iedereen aan om een slowcooker aan te schaffen.

Zoals het woord slowcooker al zegt worden gerechten langzaam gegaard. En met langzaam bedoel ik een tijdsduur van soms 6 tot 8 uur of zelfs langer. Je hebt slowcookers met twee standen, low en high of digitale slowcookers met een timer. Je kunt kijken welke het beste bij jou en je gezinssituatie past. Een groter gezin vraagt dan ook om een grotere slowcooker. Een slowcooker koop je in de betere kookwinkel of online. Helemaal onderaan in dit bericht worden ook een aantal slowcookers getoond. Als je online een slowcooker koopt, kijk dan of er reviews over dat type te vinden zijn. En beslis op basis daarvan of je overgaat tot aankoop. Ze zijn er in in verschillende vormen, maten en materialen.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Lees ook dit artikel ‘De meest gestelde vragen over de slowcooker‘.

Hoe werkt een slowcooker?

In een slowcooker bereid je gerechten door ze langzaam gaar te stoven. Je bereid de ingrediënten voor, het snijwerk van de groenten, het eventueel licht aanbakken van vlees (het dichtschroeien in een pan zorgt ervoor dat de sappen in het vlees nog beter worden behouden), je legt de kruiden klaar en je maakt indien het recept het vraagt een saus of bouillon. De ingrediënten doe je in de ochtend of in de avond in de slowcooker, je zet hem op de gewenste stand en na 6 tot 8 uur is je eten klaar! Vergeet niet de stekker erin te stoppen… dit is mij weleens overkomen en dan heb je dus geen lekker bordje eten!


Lekker winkelen zonder zorgen - Gratis verzending en retour

En ja het is de bedoeling dat de slowcooker aan blijft staan, dus ook als je niet thuis bent. Het apparaat is ervoor gemaakt. Je kunt natuurlijk nooit uitsluiten dat er iets gebeurd, maar in principe is het veilig om hem onbeheerd aan te laten staan. Volg hiervoor ook de voorschriften van de fabrikant. Zorg dat het apparaat stabiel en vrij staat. Apparaten zoals een koelkast en een diepvries staan in principe ook aan als je niet thuis bent, misschien geeft je dit een meer gerustgesteld gevoel.

Nog een belangrijke tip voor beginnende slowcookers: voeg niet teveel vocht toe aan gerechten. Er komt tijdens het koken in de slowcooker veel vocht uit vlees en/of groenten, waardoor je niet veel extra vocht nodig hebt. Vlees hoeft niet perse helemaal onder te staan. Bij een soep is dit natuurlijk weer anders. En twijfel je over de hoeveelheid vocht? Begin dan altijd met een beetje, want je kunt het later altijd nog toevoegen.

In het volgende filmpje leg ik het principe uit aan de hand van één van mijn lekkerste slowcooker recepten.Verbruikt een slowcooker veel stroom?

Het antwoord is nee! Tenminste, ik vind van niet. Ja hij staat soms wel 8 uur aan, maar daar zal je elektriciteitsrekening niet enorm van gaan stijgen. Ter vergelijking: Als mijn heteluchtoven van 2500 Watt een uur aan staat kost dat 55 cent. Als mijn slowcooker van 195 Watt 6 uur lang aanstaat, dan verbruikt deze 26 cent. Voor hetzelfde bedrag van 1 uur oventijd, kan ik mijn slowcooker dus 13 uur gebruiken.

Koken op gas zal in verhouding wel iets goedkoper zijn. Op internet lees ik dat we ongeveer 36 euro per jaar kwijt zijn voor het koken op gas. Dit gedeeld door 365 dagen per jaar (ook al koken we niet iedere dag) komt gemiddeld uit op 10 cent per dag. Een elektrisch fornuis kost tenminste 3x zoveel als koken op gas. Mocht je thuis zelf elektriciteit opwekken, dan is elektrisch koken natuurlijk weer een voordeel. Wil je weten wat jouw beoogde slowcooker per dag kost? Dan kun je dat berekenen op www.verbruiken.nl Ik ben er in ieder geval van overtuigd dat de (beperkte) verbruikskosten geen belemmering zijn om heerlijke maaltijden op tafel te zetten.

Appelmoes
Het is qua kosten ook de moeite waard om appelmoes in de slowcooker te maken

Is koken in een slowcooker gezond?

Het fijne van een slowcooker is dat je op een constante temperatuur je eten kunt bereiden. Al het vocht (stoom) circuleert in de gesloten pan en alle sappen en smaken blijven op deze manier in het eten behouden. Je eten wordt dus niet kapot gekookt. Ook niet na uren in de slowcooker. Er komt bij het bereiden van slowcooker gerechten weinig of geen ‘vet’ aan te pas, enkel het vet dat in het vlees zit. Door de lange garingstijd kunnen kruiden en specerijen goed in het gerecht trekken, waardoor het erg smaakvol wordt.

Deksel tussendoor wel of niet open maken?

Ik doe het wel! Dit maakt voor de kooktijd in mijn beleving echt geen verschil. Dus wil je tussendoor een keertje roeren of kijken hoe ‘de stand van zaken is’ doe dat dan gerust. Maar beperk dat wel tot 1 of 2 keer… niet om de haverklap, want dan werkt de slowcooker natuurlijk niet. Er ontsnapt dan teveel warmte uit de pan en dat is zonde.

Wel of niet opwarmen in de slowcooker?

Ik warm in principe niks op in de slowcooker. Alleen als ik op dezelfde dag een gerecht gemaakt heb en de kooktijd is verstreken dan wil ik hem nog wel eens op de warmhoudstand zetten, zodat het nog warm is tegen de tijd dat we gaan eten. Dit doe ik echter nooit langer dan een uur. Een gerecht dat ik ‘s nachts heb opgezet en dat in de ochtend klaar is, doe ik over in een grote pan. De pan zet ik koel weg en tegen etenstijd warm ik het gerecht op het gasfornuis op.

Wat is het verschil tussen de stand low en high?

Stand low (ongeveer 80 graden) gebruik je als je de slowcooker een langere tijd kunt aanzetten zoals bijvoorbeeld een hele nacht of overdag. Bij deze stand duurt het ook een tijdje voordat de slowcooker zijn hoogtepunt qua temperatuur bereikt vandaar dat de stand low wordt gebruikt voor de langste kooktijd. Stand high (ongeveer 90 graden) gebruik je als je wat minder tijd hebt. Deze stand zorgt ervoor dat de slowcooker sneller op temperatuur komt en dat je gerecht iets sneller klaar is. Met snel moet je ongeveer denken aan de helft van de lange kooktijd. Dus als een gerecht 8 uur nodig heeft op low dan zou het 4 uur nodig hebben op high.

De vraag is of dat wenselijk is. In mijn beleving is een slowcooker voor slowcooking. Ik gebruik de stand high echter wel om een groot stuk vlees (van bijv. 1 kilo) wat sneller te laten garen en vervolgens laat ik het op stand low verder sudderen. Dit doe ik in mijn recept voor Indo pulled pork. Kip bereid ik altijd op de hoogste stand, dit omdat ik kip niet graag een langere tijd rauw in de pan wil laten liggen.

Nog wat extra tips:

Maak gerechten in grotere of dubbele hoeveelheden als de grootte van je slowcooker daarvoor geschikt is. Zo hoef je de slowcooker maar een keer aan te zetten en het snijwerk en de voorbereidingen maar een keer te doen. De ene helft eet je lekker op en de andere helft vries je in.

Bij slowcooking komt er veel vocht vrij in de pan. In dit vocht zitten natuurlijk alle smaken van het vlees en de kruiden. Je kunt dit vocht op verschillende manieren binden. Je kunt het vlees vooraf van een bloemlaagje voorzien. Hierdoor krijg je al een wat dikkere saus. Je kunt ook een half uurtje voor je wil gaan eten een klein papje van maizena toevoegen. Roer dit er doorheen en laat het nog even staan zodat het kan indikken. Begin altijd met een beetje, je kunt later altijd nog iets toevoegen.

Soms past een bindmiddel niet in een recept, zoals bij ragu bolognese. Wat je dan kunt doen is de deksel van de slowcooker halen en deze een half uurtje open laten staan. Op deze manier dikt de saus ook in.

Wat kun je er allemaal in bereiden?

Vlees:

Eigenlijk alle soorten rundvlees en varkensvlees worden zacht en mals in de slowcooker. Gerechten zoals stoofvlees, rendang (Indonesisch stoofvlees), en het meest populaire slowcooker gerecht pulled pork kun je perfect bereiden in deze wonderpan. Deze vleessoorten hebben de langste garing nodig, meestal tussen de 6 en 8 uur op stand low. Mijn recept voor Indo pulled pork is het meest gemaakte en populaire gerecht van mijn blog! In de video eerder in dit artikel leg ik uit hoe een slowcooker werkt én zie je hoe je Indo pulled pork maakt. Wil je liever kip dan varkensvlees? Maak dan de Indo pulled chicken. Lees hier het recept.

Indo pulled pork van Eetspiratie
Mijn meest populaire slowcooker recept: Indo pulled pork

Spareribs zijn het lekkerst als ze eerst een paar uur in de slowcooker hebben gegaard en vervolgens nog even onder de grill in de oven worden gezet. Kijk hier voor het recept voor Indo slowcooked spareribs.

Spareribs uit de slowcooker
Indo slowcooked spareribs

Gehaktballetjes zijn ook heerlijk om te maken in de slowcooker. De balletjes worden hierin boterzacht en blijven lekker sappig. Je krijgt er ook een heerlijke jus bij. Lekker bij een frietje of op de boterham om mee te nemen naar je werk!

Gehaktbal uit de jus
Gehaktbal uit de jus

Gevogelte:

Kip en kalkoen hebben een iets kortere tijd nodig in de slowcooker. Meestal volstaat 3 tot 4 uur prima. Kalkoen heeft ten opzichte van kip eerder de neiging om droog te worden. Houdt dit dus goed in de gaten. Als je kip gebruikt, kun je het beste kippendijen gebruiken, dit deel van de kip wordt het minst snel droog. Je kunt zelfs een hele kip in de slowcooker bereiden, wrijf deze in met een lekker kruidenmengsel en laat deze langer garen (ongeveer 8 uur). Je kunt de kip daarna nog even onder de grill van de oven zetten om het velletje wat krokanter te laten worden. Van de restjes kip en de botjes trek je in de slowcooker een heerlijke bouillon. Ook kun je pittige sambal kip (ajam rica) in de slowcooker maken. Dit is mijn lievelingsgerecht!

Sambal kip (ajam rica rica)
Sambal kip (ajam rica rica)

Groenten en soepen:

Een groentegerecht of soep in de slowcooker maken, gaat ook heel erg goed. Alleen is het wat bewerkelijker. Sommige groenten zijn wel geschikt en andere groenten worden eerder zompig. Stevige groenten zoals wortel, ui, paprika, knolselderij, soepgroenten en bepaalde koolsoorten zijn erg geschikt. Andere groenten en bijvoorbeeld peulvruchten kun je soms beter op een later moment toevoegen, omdat het anders tot moes wordt gekookt. Voor bonen is bijvoorbeeld het laatste uur meestoven voldoende.

Maak je soep en wil je daar vermicelli aan toevoegen, doe dit dan een half uurtje voordat je de soep gaat opdienen want anders wordt de vermicelli papperig. Lees hier hoe je groentesoep maakt in de slowcooker.

Groentesoep uit de slowcooker
Groentesoep uit de slowcooker

Je kunt in de slowcooker ook heel goed (zoete) aardappel bereiden. Doe een laagje water in de pan en prik de aardappels in met een vork. Plaats de deksel op de pan en laat dit staan voor een uurtje of 3 op stand low. Controleer tussendoor of er nog vocht in de pan zit. Op dezelfde manier kun je ook een hele pompoen laten garen in de slowcooker. Lees hier hoe je dat doet.

Zoete aardappel slowcooker

Een lekker groentegerecht uit de slowcooker is vegetarische rendang. Dit is een gerecht zonder vlees met een Indisch tintje. Het is eenvoudig te maken en dit gerecht bewijst dat je ook heerlijke groentegerechten kan maken in de slowcooker. Je leest het recept hier.

Vegetarische rendang uit de slowcooker
Vegetarische rendang uit de slowcooker

Ook kun je lekkere groentebouillon maken in de slowcooker. Neem wat lekkere groenten en kruiden en laat deze een aantal uur trekken in de slowcooker. Gebruik de bouillon of vries deze in voor later gebruik.

Groentebouillon gemaakt in de slowcooker
Groentebouillon gemaakt in de slowcooker

Een slowcooker is niet alleen om vlees in te bereiden, ook als je geen vlees eet is een slowcooker een aanwinst voor je keuken. Curry’s met pompoen of stoofschotels met bonen of vegetarische soepen zijn er prima in te bereiden. Of wat dacht je van gevulde paprika’s of zelfs stamppot? Je kunt ook vlees in de slowcooker laten garen als onderdeel van een salade, zoals bijvoorbeeld deze oosterse salade met pulled chicken. Lees hier het recept.

Oosterse pulled chicken salade
Oosterse pulled chicken salade

Complete gerechten uit de slowcooker:

Vaak als je vlees bereid in de slowcooker moet je er daarna nog iets van rijst of aardappels en groenten bij maken. Maar je kunt ook complete gerechten in de slowcooker bereiden. Dit heeft alleen niet mijn persoonlijke voorkeur. Omdat groenten en vlees verschillende kooktijden nodig hebben, is het maar de vraag of het hele gerecht aan het einde van de kooktijd gaar is. Het recept wat ik hieronder deel is een van de recepten die vrijwel goed lukt. Wil je toch graag ‘complete’ gerechten maken denk dan eens aan goulash, beef bourguignon, chili con carne, een goed gevulde maaltijdsoep of een ragu. Een beetje rijst of pasta koken kost niet zoveel tijd toch?

Hoe maak je een compleet gerecht in de slowcooker?

Je legt vlees of kip op de bodem van de pan en daaromheen en erop de groenten en bijvoorbeeld aardappels. Het is wel aan te raden om de groenten in grove stukken te snijden want hoe kleiner je de groente snijdt, hoe eerder het gaar zal zijn. Soms moet je net voor etenstijd nog wat toevoegen, zoals peulvruchten (bonen) of een andere groentesoort. Deze zouden anders te ver worden doorgekookt en dat is zonde van het gerecht.

Een compleet gerecht in de slowcooker maken, is erg handig op een doordeweekse dag. Het snijden van de groenten en het maken van een saus of bouillon is vaak het enige werk dat je hiervoor hoeft te doen. Kip met groenten is een lekker en makkelijk gerecht om te maken. En lekkerder dan dat je het allemaal los van elkaar bereidt. Lees hier het recept.

Kip met groenten uit de slowcooker
Kip met groenten uit de slowcooker

Een maaltijdsoep waar alles in zit wat je nodig hebt. Ideaal voor een drukke doordeweekse dag. Door de quinoa, de zoete aardappel en de peulvruchten is dit een goed vullende soep. Je hoeft hiervoor alleen de zoete aardappel in blokjes snijden en de ingrediënten in de slowcooker te leggen. Lees hier het recept.

Kip quinoa soep

En nog meer…

En denk niet dat je in een slowcooker alleen vlees, vis en groenten kunt bereiden… je kunt er zelfs een heerlijke chocoladefudge in maken.

Chocolade fudge uit de slowcooker
Chocolade fudge uit de slowcooker

Slowcooker versus gas:

Soms heeft een gerecht een langere kooktijd nodig zodat de smaken lekker kunnen intrekken. Deze gerechten kun je natuurlijk ook gewoon op gas koken in een pan, maar dan moet je er wel de hele tijd bij in de buurt blijven. Een recept zoals ragu bolognese of sloppy Joe heeft tijd nodig en je kunt deze eerst maken in een gewone pan en vervolgens laten sudderen in de slowcooker. Of wat dacht je van stoofpeertjes maken in de slowcooker, je legt ze in de slowcooker en ondertussen kun je iets anders gaan doen!

Ragu Bolognese
Ragu Bolognese

Klik hier voor meer recepten voor de slowcooker. En heb je nog vragen over slowcooking? Stel ze gerust hieronder!

Wil je weten hoe je een slowcooker het beste schoon kunt maken? Lees dan dit artikel met mijn tips en trucs. En ben je op zoek naar een leuk kook/receptenboek voor de slowcooker? Snuffel dan eens tussen deze boekentips.

En ben je na het lezen van dit artikel enthousiast geworden? Een slowcooker vind je in veel online winkels zoals bijvoorbeeld Bol.com. Ik heb de slowcooker Crockpot sauté van 4.7 liter, deze is prima voor 4 personen. Ik heb mijn slowcooker al 4 jaar en gebruik hem elke week, zelfs in de zomer. Een slowcooker kun je het hele jaar door gebruiken. Kijk hier voor een overzicht van zomerse slowcooker gerechten.

Inmiddels heb ik ook een tweede slowcooker, een Bartscher van 6,5 liter. Ideaal voor het maken van grotere hoeveelheden. Alles wat ik over heb, vries ik in! 

* Dit artikel is niet gesponsord. De tekst is gebaseerd op mijn eigen bevindingen.

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Het printen van recepten is niet milieuvriendelijk, daarom biedt Eetspiratie op de website geen mogelijkheid om te printen. Je bent altijd welkom om het recept op de website te bekijken.

125 Reacties

 1. Ditty Koetsier

  Hoi Simone,
  Ik overweeg een slowcooker aan te schaffen, het liefst met timer.
  Welke raad je me aan?
  Heb er wel veel over gelezen maar kom er niet uit om een weloverwogen keuze te maken.
  Een timer lijkt me handig, dat als ik aan het werk ben en een gerecht hoeft iets minder lang dan dat ik werk, dat deze aangaat als het pas nodig is.
  Ik gebruik nu als ik thuis ben mijn ouderwetse petroleum stelletje, eigenlijk vergelijkbaar, maar die laat je niet branden als je niet thuis bent.
  Maak graag stoofpotjes.
  Groetjes Ditty

  • Hoi Ditty,als je een petroleumstelletje gewend bent dan vind je een slowcooker helemaal fijn! Een timer vind ik zelf niet zo handig eerlijk gezegd. Ik heb gewoon een simpele. Dit omdat ik vlees (zoals kip) liever niet een aantal uur rauw in de slowcooker wil laten liggen. Dus kip maak ik meestal als ik vrij ben en gerechten met rundvlees zet ik in de ochtend al aan. Ook zet ik de pan vaak ‘s nachts aan. Maar mocht je er toch een met timer willen dan zou ik een Crockpot of Russel Hobbs aanraden. Op mijn website geef ik een aantal suggesties van bol.com. Deze vind je rechts op de pagina bij mijn slowcooker recepten. Groetjes, Simone

 2. Hetty Ruigt

  Vandaag voor het eerst een gerecht gemaakt in de crockpot 4,7 l.
  Naar mijn mening pruttelde de inhoud behoorlijk op de laagste stand. Hierdoor viel het vlees helemaal uit elkaar . Is dit de bedoeling?

  • Hoi Hetty, ik hoor vaker dat de Crockpot erg snel warm wordt. Bij de meeste slowcooker gerechten valt het vlees uit elkaar. Door de lange garing wordt het vlees heel erg zacht. Op de laagste stand wordt het uiteindelijk net zo warm als op de high stand alleen duurt het langer om tot die temperatuur te komen. En het pruttelen is ook per slowcooker verschillend. De ene pan verwarmt alleen via de onderkant en de andere ook via de zijkant. Probeer je pan een beetje te leren kennen. En je kunt altijd de temperatuur met een thermometer opnemen als je twijfelt. Als het te heet is kun je altijd navraag doen bij de leverancier. Groetjes, Simone

   • Simone, bedankt voor je reactie.
    Maakt het trouwens wat uit of de binnenpan gedeeltelijk boven de buitenpan uitsteekt. Ik zie nl. dat crockpot beide modellen heeft.
    Welke zou jij adviseren?

    Groetjes Hetty

   • Hoi, het maakt volgens mij geen verschil. Ik heb 2 slowcookers, één waar de warmte alleen van onder komt en de ander waarbij het van de zijkanten komt en allebei doen ze hetzelfde. Ik zou een pan nemen die jou het meest aanspreekt. Uiteindelijk doen alle slowcookers hetzelfde :-)

 3. Hallo Simone
  Informatieve blote en mooie sfeervolle foto’s. Ik heb nu een slowcooker en het eerste gerecht is uitstekend gelukt. Ik kan het waarderen dat je zonder pakjes en zakjes kookt ivm additieven. Ik kook veel a la Rineke Dijkinga het zgn “oereten.”
  Ik heb wat van je recepten Indische gerechten geprint daar ga ik de komende tijd mee aan de slag. De kleine gebakjes ga ik ook uit proberen.

  Je staat bij mijn favorieten Dank je wel.
  Groeten José

 4. Hoi Simone, net een Crock-Pot CR024 Multicooker besteld, enthousiast geworden door je artikelen, en meer:-) Ik zou best eens met je willen koken, ik zou er veel van kunnen leren, top artikel!

 5. Hallo , wat is het merk van de slowcooker op het plaatje ( die op pootjes) ik vind hem erg mooi er uit zien.

 6. Hallo Simone,

  Bedankt voor de informatie!
  Ik heb sinds kort een slow cooker en wil mijn eerste gerecht gaan maken. Nu heb ik een heel lekker hongaarse goulash recept, en mijn vraag is hoe ik deze het beste om kan zetten naar een slow cooker recept?
  Het recept:
  runderlappen
  spekreepjes
  ui
  knoflook
  4 paprika’s
  bloem (hier moet je het vlees van te voren in wentelen)
  kruiden
  40o gram tomatenstukjes
  1 dl rode wijn
  2dl runderboilon.
  aardappelen
  sperziebonen.

  In het recept moet het vlees, kruiden, ui, paprika, tomaten, wijn, bouillon eerst 2 uur sudderen.
  Daarna de sperziebonen en aardappelen erbij en nog eens 45 minute sudderen.

  Hoeveel moet het vocht aangepast worden, hoelang moet het vlees opstaan in een slow cooker? En ik vraag mij af wanneer de aardappelen en sperziebonen erbij moeten. En hoelang deze dan nog moeten.

  Alvast bedankt!

  Groetjes,

  Marthe

  • Hoi Marthe, graag gedaan! Wat betreft je recept. Rundvlees heeft ongeveer 8 tot 10 uur of langer nodig. Ik zou de helft van de bouillon nemen en de rode wijn en de tomatenblokjes gewoon de hoeveelheid aanhouden zoals in het recept. Vlees in de bloem, aanbakken en in de slowcooker leggen met de kruiden, de paprika, ui, knoflook ed. Wbt de aardappelen en boontjes, deze zullen ongeveer een uurtje of 5 nodig hebben. Ik zou het op die manier proberen. Zelf heb ik dit recept nog nooit gemaakt dus probeer het gewoon even uit. Het is een kwestie van je slowcooker leren kennen. Zelf gebruik ik vaak diepvriesboontjes in de slowcooker ipv verse want die zijn handiger. Succes met cooken. Groetjes, Simone

 7. Hallo Simone,wat een goede informatie heb je ,ik blijf je wel volgen ,maar ik heb een vraagje ,ik heb een slowcooker gekocht afgelopen week , een fritel ,maar de deksel sluit niet helemaal af, hoe is dat bij jou pannen.Ik zie gewoon kieren ,kan er bv keuken papier inschuiven.ik krijg wel een nieuwe deksel toegestuurd ,maar wat als die hetzelfde doet ,naar mijn inziens verdamd er dan vocht zodat hij droog komt te staan of is dat niet zo
  vriendelijke groet Dymphy

  • Hoi Dymphy, ik hoor het vaker van de deksels. Mijn deksel zit er ook niet stevig op maar ik heb daar nog geen problemen van ondervonden. Wbt het verdampen, bij sommige slowcookers zit er in het deksel een gaatje waar stoom uit ontsnapt. Dit zit er standaard in. Ik denk niet dat hij gauw droog komt te staan. Hou het even in de gaten bij je nieuwe deksel. Leer je slowcooker even kennen. En mocht je toch niet blij zijn zou ik zeker de fabrikant of de winkel even benaderen. Succes. Groetjes, Simone

 8. Hai Simone, wat een super goed verhaal. Ik had al eea gelezen maar jouw blog geeft de doorslag. De voornaamste reden voor de aanschaf is dat we een kleintje hebben en daardoor weinig tijd hebben om uitgebreid in de keuken te staan. Ons idee is dus om alles er ‘s ochtends in te doen en dan ‘s avonds alleen nog maar rijst of pasta te hoeven koken. Mij lijkt dan een digitale versie makkelijker zodat we hem niet hoger of lager hoeven te zetten. Wat zou dan jouw advies zijn qua slowcooker? Of werkt het in de praktijk niet zoals ik hierboven denk?
  Alvast bedankt! Groetjes, Kiki

  • Hoi Kiki, bedankt voor je berichtje. Het klopt dat je de slowcooker in de ochtend kunt aanzetten en dat dan in de avond je eten klaar is. Het ligt er wel aan wat je wil bereiden. Kippendijen hebben bv maar een uurtje of 4 nodig en dat betekent dat de rauwe kip 4 uur in de pan ligt, te wachten tot de timer aanspringt en dat is niet veilig ivm bacteriën. Rundvlees gerechten zijn dan wel weer handig omdat dat vlees langer nodig heeft. Je kunt ook in de nacht de slowcooker aanzetten en dan in de ochtend het eten koel wegzetten en tegen etenstijd verwarmen. Een timer lijkt me voor jullie gezin wel praktisch inderdaad vooral om een gerecht warm te houden. Wellicht haal je nog wat info uit dit artikel. http://www.eetspiratie.nl/meest-gestelde-vragen-over-de-slowcooker/ Groetjes, Simone

   • Hai Simone, dank je wel voor je advies. Het is inderdaad een slow cooker met timer geworden. Alleen vraag ik mij af hoe ik dan het beste jouw recepten kan volgen wbt de stand. In sommige recepten heb jij het over ‘eerst een hoge stand en hem daarna op een lagere stand zetten’. Is het ook mogelijk die recepten op 1 stand de bereiden wanneer je er niet de hele tijd bij bent of werkt dat niet?
    Groeten, Kiki

   • Hoi Kiki, graag gedaan! Eigenlijk kun je alles op de lage stand bereiden want daar is de slowcooker in principe ook voor gemaakt. Ik doe het eigenlijk bij voorkeur bij grote stukken vlees. Als ik 1 kilo varkensvlees heb vind ik het fijn als de pan sneller warm wordt. Het vlees hoeft dan niet zo lang rauw in de pan te liggen. Op de high stand wordt de pan gewoon sneller warm. Dit is een persoonlijke keuze. Bij stand low duurt het ietsjes langer voordat de pan op temperatuur is. Dus ik zou gewoon kijken per dag wat voor jou het handigst is. Groetjes, Simone

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*