Eetspiratie » Gouden melk
Gouden melk

Gouden melk

Gouden melk oftewel golden milk klinkt als iets wat heel erg lekker en verwarmend is. Deze warme Indiase melkdrank wordt gemaakt met kurkuma. Kurkuma heeft volgens de Ayurveda veel gezonde eigenschappen en het heeft een ontstekingsremmende werking. Een beker golden milk voor het slapen gaan zou zorgen voor een goede nachtrust.

In de winter drink ik vaak een grote mok thee, masala chai (thee) en soms een beker warme chocomel. Vroeger kreeg ik van mijn moeder als ik me niet lekker voelde altijd een beker warme melk met een anijsblokje erin. Dit loste dan op en je had dan een lekker verwarmend drankje. Golden milk geeft je een beetje hetzelfde knusse gevoel.

Gouden melk

Je kunt dit drankje maken met zowel gewone melk als plantaardige melk. Kokosmelk en amandelmelk vind ik voor dit drankje het lekkerst. Het is lekker romig en een beetje zoet van smaak. Wat betreft de kurkuma, (bijna) iedereen heeft wel een potje kurkuma in zijn kruiden la staan. Dit kun je prima gebruiken om golden milk mee te maken. Heb je verse kurkuma, dan kun je dit natuurlijk ook gebruiken. Rasp een beetje van de wortel boven de pan, net zoals de gember. Kijk wel uit voor je keukenspullen en je vingers want kurkuma geeft ontzettend af.

Er zit ook zwarte peper in dit recept. Dit zorgt ervoor dat de kurkuma beter wordt opgenomen. Vaak zie je in recepten waar kurkuma in zit ook altijd zwarte peper en dat is dus met een reden.

Gouden melk

Gouden melk

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl
5.0 van 1 stem
Niveau: makkelijk
Hoeveelheid

1

glas
Tijd totaal

10

minuten

Met (plantaardige) melk en kurkuma kun je een heerlijk warm drankje golden milk maken.

Kook modus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 200 milliliter (plantaardige) melk

  • 1 centimeter verse gember

  • 1 mespunt gemalen kurkuma (of een kleine hoeveelheid verse kurkuma)

  • 1 snufje vers gemalen zwarte peper

  • 1 snufje kaneel

  • ahornsiroop of honing naar smaak

BEREIDING

  • Doe alle ingrediënten (behalve de honing of ahornsiroop) in een steelpannetje en laat het zachtjes koken.
  • Giet het over in een kopje of glas en voeg honing of ahornsiroop naar smaak toe. Roer het goed door, want de specerijen zakken naar de bodem waardoor het laatste slokje best pittig kan smaken.

AANTEKENINGEN

  • Let op! Kurkuma heeft een bloed verdunnende werking.
  • Een populair drankje uit Indonesië is jamu kunyit. Dit pittige drankje met kurkuma drink je als een shotje en zou je immuunsysteem een boost kunnen geven. Bekijk hier het recept.

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.