Gestoofd rundvlees in kokosmelk uit de Crock-Pot Express

Gestoofd rundvlees in kokosmelk uit de Crock-Pot Express

Als er iets is wat je perfect kunt bereiden in de Crock-Pot Express dan is het wel rundvlees. Wij eten niet zo vaak (rund)vlees maar als we het eten dan het liefst in de vorm van rendang of een ander Indo food stoofgerecht. Dit soort ‘uitgebreide’ gerechten maakte ik bijna altijd in het weekend, omdat ik er dan meer tijd voor had. Maar…. in de CPE kun je binnen anderhalf uur je stoofvlees bereiden. Nu wil je vast wel weten hoe!

In de slowcooker ben je toch gauw 8 tot 10 uur kwijt voor een gerecht met rundvlees. Hier is helemaal niks mis mee. Zo heb ik jaren lang mijn rundvlees gestoofd en dat ging prima. In een good old stoofpan op het vuur of op inductie ben je gauw 4 uurtjes aan het stoven. Ook helemaal prima, maar hier moet je in principe wel bij in de buurt blijven. Sinds een tijdje ben ik in het bezit van een Crock-Pot Express multicooker (type CR051) en ik schreef daar een uitgebreide review over. Deze pan maakt het leven een stuk makkelijker. Het is een fijn apparaat die heel veel mogelijkheden biedt.

Lees hier mijn review over de Crock-Pot Express multicooker.

Omdat ik zelf ook nog in de uitprobeerfase zit (dit doe ik allemaal voor jullie natuurlijk) ben ik veel verschillende recepten aan het uittesten. Ik probeer bij mijn bestaande recepten een CPE versie toe te voegen. Of ik bedenk compleet nieuwe recepten. En ik vertel het nog een keertje, ik blijf ook nog steeds mijn slowcooker gebruiken en daar recepten voor maken. En alle gerechten die je in een dergelijk apparaat kunt maken kun je natuurlijk ook altijd in een gewone pan bereiden. De apparaten zijn er enkel om het ons een beetje gemakkelijker te maken.

Omdat ik simpel wilde beginnen heb ik een aantal ingrediënten van mijn recept stoofvlees van kip als basis genomen en er met rundvlees een compleet nieuw stoofgerecht van gemaakt. En hij is prima gelukt! Ik leg in mijn CPE recepten alles uit in een stappenplan. Ik merk dat veel mensen dit fijn vinden en zo de pan ook durven te gebruiken.

wat heb je nodig?

  • 700 gram tot 1 kilo runderriblappen

  • 1 flinke eetlepel bloem

  • 1 ui

  • 2 tenen knoflook

  • 1 eetlepel tomatenpuree

  • 1 eetlepel ketchup

  • 1 eetlepel kerrie

  • sambal oelek naar smaak

  • 2 plakjes verkruimelde ontbijtkoek

  • 1 eetlepel azijn

  • flinke theelepel groentebouillon of een klein stukje van een bouillonblokje

  • 250 milliliter kokosmelk

  • 20 milliliter ketjap manis

  • naar smaak: zout en peper (let op bouillonblokjes kunnen ook vrij zout zijn)

  • 1 eetlepel (rijst)olie om in te bakken

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande foto (met de button op deze pagina) op een van je Pinterest borden!

Hoe maak je het?

  • Snipper de ui en de knoflook (zet even apart) en snijd het vlees in kleine blokjes. Bestrooi het vlees met een beetje zout en peper en een eetlepel bloem. Schep alles even om in een kom en zorg dat het vlees met de bloem bedekt is.
  • Zet de rest van de ingrediënten alvast klaar zodat je alles bij de hand hebt. Dit werkt het fijnst.
  • Zet de CPE op een stevige ondergrond en kijk of de bovenkant vrij is zodat de stoom straks makkelijk aan de bovenkant weg kan. Kijk of de binnenpan erin zit en of de ring in de deksel zit.
  • Haal de deksel van de pan en druk op sauté en vervolgens op start.
  • Doe 1 eetlepel olie in de pan en voeg de ui en knoflook toe. Fruit dit aan tot de ui glazig ziet. Daarna mag de sambal erbij. Voeg vervolgens de tomatenpuree en het kerriepoeder toe. Bak dit mee.
  • Nu mag het vlees erbij. Bak dit rondom bruin. Het hoeft niet gaar te worden maar alleen een mooi kleurtje te krijgen.
  • Voeg vervolgens het groentebouillonpoeder toe of een stukje van een blokje (net teveel anders wordt het te zout). Schep alles goed om en verkruimel de ontbijtkoek boven de pan. Roer alles door voeg de kokosmelk, ketchup, azijn en ketjap manis toe.
  • Druk nu op stop zodat de sauté stand uitgeschakeld wordt. Doe de deksel op de pan en zet meteen het ventiel dicht.
  • Druk nu op meat/stew, deze geeft 35 minuten aan. Druk op het + teken en stel de tijd in naar 1 uur. Check of de stand op high staat en druk vervolgens op start.
  • De pan gaat nu druk opbouwen, er verschijnt heat op het display. Druk opbouwen duurt ongeveer 6 minuten er komt wat stoom uit de pan. Hierna springt de tijd vanzelf op 60 minuten en gaat hij terug tellen naar 0.
  • Als de kooktijd verstreken is hoor je een piepsignaal en springt de pan op de warmhoudstand. Druk op stop. Je gaat nu het ventiel openen om de stoom te laten ontsnappen. Gebruik hiervoor een lange lepel en blijf op afstand. Wacht tot alle stoom ontsnapt is en open vervolgens voorzichtig de deksel.
  • Let op, er kan warm water uit de deksel druppelen. Leg de deksel op een theedoek. Kijk of het vlees gaar is en hoeveel vocht er in de pan zit.
  • Zit er nog redelijk wat vocht in de pan? Druk op sauté en op start. Laat de deksel eraf en blijf er even bij. Roer af en toe in de pan. De saus kan nu inkoken. Kook hem in zover als jij dat zelf wilt. Druk daarna op stop en je kunt gaan opscheppen.
  • Serveer dit stoofvlees met rijst en groenten of met frietjes en een frisse salade.
Heb je geen Crock-Pot Express? In de slowcooker maak je dit gerecht in 6 tot 8 uur op low. En in een gewone pan stoof je het vlees in 3 tot 3,5 uurtjes gaar.

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank

3 Reacties

  1. Vandaag dit gerecht in de gewone slow cooker gemaakt. Wat een heerlijke saus!!!

    Weer een heerlijk gerecht van jouw website!
    Zo leuk hier op een vrije dag te kijken, een recept te vinden en spontaan aan de slag te gaan.
    En tot nu toe altijd met een heerlijk eindresultaat.

    Een vraag, ik kwam de Sambal die in de ingrediëntenlijst staat in het recept niet meer tegen.
    Kan aan mij liggen of mist hij?
    Ik heb de sambal met de azijn en de ketchup toegevoegd en dit leek goed te gaan.

    Nogmaals bedankt en succes!!

    Wilbert

  2. Hoi,
    Ik heb begrepen dat je bij rundvlees even moet wachten voor je het ventiel los maakt nadat de tijd is verstreken, dus geen quick release, maar een naturel release. Dat zou voorkomen dat het vlees taai wordt, doordat de druk langzaam afgebouwd.

    • Hoi Esther, bedankt voor je berichtje. Ik heb rundvlees op veel verschillende manieren bereid en verschillende manieren uitgetest in de CPE. Ik merk geen verschil in de malsheid van het vlees als ik quick of natural release gebruik. Ik gebruik het dus allebei afhankelijk van hoeveel tijd ik heb :-) Groetjes, Simone

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*