Eetspiratie » Gehaktbal uit de jus
Gehaktbal uit de jus

Gehaktbal uit de jus

Gehaktbal uit de jus, wie kent hem niet?! Lekkere sappige gehaktballen drijvend in het vloeibare goud. Mijn tante kon dat heel goed, gehaktballen maken en meestal ging er een heel pakje croma in. Mijn tante is er helaas niet meer maar altijd als ik gehaktballen met jus eet denk ik even aan haar. Ik bak ze dan wel niet in de croma maar ik maak ze lekker slow in de slowcooker.

Eigenlijk kun je overal ouderwetse gehaktballen bij eten. Bij stampotten, een simpel AVGtje (aardappels, vlees en groenten). Bij gebakken aardappeltjes met een salade en niet te vergeten een gehaktbal uit de jus met mayo van de friettent.

Gehaktbal uit de jus maken

Mijn gehaktballen maak ik het liefst in de slowcooker. Meestal maak ik een dubbele hoeveelheid zodat ik een voorraadje heb. De volgende dag smaken deze gehaktballen uit de slowcooker namelijk heerlijk op een broodje. Dit gehaktbal uit de jus recept bestaat uit twee onderdelen, de gehaktballen en de jus. Deze voeg je samen in de slowcooker en na een paar uur slowcooken heb je superzachte gehaktballen.

Kijk even qua kruiding wat je zelf lekker vindt. Houd je niet van gerookt paprikapoeder? Gebruik dan iets minder of laat het weg. Wil je meer of minder knoflook? Pas het aan naar je eigen smaak. Let wel op dat het niet te zout wordt. De jus kun je proeven. Pas indien nodig de smaak aan voordat je alles in de slowcooker doet.

Gehaktbal uit de jus

Recept van Simone | Eetspiratie Categorie: Crock-Pot Express, Slowcooker, WereldkeukenMoeilijkheidsgraad: gemiddeld
Hoeveelheid

4

personen
Voorbereiding

30

minuten
Slowcooker (5 u low)

5

uren 
Tijd totaal

5

uren 

30

minuten

Ouderwetse gehaktballen uit de jus, deze kun je perfect bereiden in de slowcooker.

Ingrediënten

  • 500 gram half om half gehakt

  • 1 ui

  • 1 ei

  • 50 milliliter melk (of iets meer indien nodig)

  • 1 eetlepel verse of gedroogde peterselie

  • 4 – 6 eetlepels paneermeel

  • 3 tenen knoflook (2 tenen voor in het gehakt en een voor in de jus)

  • 1 eetlepel roomboter

  • 2 – 3 eetlepels bloem

  • 1 theelepel paprikapoeder

  • halve theelepel gerookt paprikapoeder

  • halve theelepel vers gemalen zwarte peper

  • 250 milliliter groentebouillon of vleesbouillon

  • zout naar smaak

Hoe maak je het?

  • Begin met het bereiden van de gehaktballen. Doe het gehakt in een kom. Snipper de ui en de knoflook zo fijn mogelijk. Voeg dit toe aan het gehakt samen met het ei, zout, peper, peterselie en paneermeel. Snipper ook alvast het teentje knoflook die je straks nodig hebt voor de jus.
  • Kneed het gehakt goed door met je handen. Voeg nu steeds een scheutje melk toe en blijf kneden tot je een stevig en smeuïg mengsel hebt. Zorg dat het niet te nat wordt. Is het vochtig genoeg? Dan zit er voldoende melk bij.
  • Draai nu (ongeveer 8) grote gehaktballen. Verdeel de bloem over een bord en rol de gehaktballen er goed doorheen. Zorg dat de hele gehaktbal bedekt is met bloem. Verhit een eetlepel boter in een koekenpan en bak de ballen rondom bruin. As ze bruin zijn schep je ze over in de slowcooker en doe de deksel dicht. Nu ga je de jus maken.
  • In dezelfde pan waar je de ballen in aangebakken hebt (laat het bakvet er gewoon in) voeg je nu het paprikapoeder, teentje knoflook en zwarte peper toe. Bak dit kort aan. Voeg de bouillon toe en roer alles goed door elkaar. Proef even en kijk of je nog iets aan wil passen qua smaak.
  • Giet de jus over de gehaktballen in de slowcooker en sluit de deksel. Zet de slowcooker op stand low voor 5 uur.

Aantekeningen

  • Bereiding in een gewone stoofpan: heb je geen slowcooker maar wil je toch deze lekkere gehaktballen maken? Volg dan gewoon het recept. Bak de ballen aan, haal ze als ze bruin zijn uit de pan. Maak vervolgens de jus in dezelfde pan en leg de ballen er weer terug in. Laat ze een tijdje sudderen (minimaal 30 minutenb) en snijd er eentje doormidden om te kijken of de gaarheid naar wens is.
  • Een ander lekker een simpel recept is het recept voor de allerlekkerste gehaktbal. Klik hier om het recept te bekijken.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @eetspiratie.nl op Instagram met de hashtag #Eetspiratie

Vind je dit recept lekker?

Volg @Eetspiratie op Pinterest

Deel jouw resultaat ook met anderen…

Like us on Facebook

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE

10 Reacties

  1. mandy danielse

    Hallo Simone,
    Kan je ook amandelmelk of havermelk gebruiken ipv melk?

  2. Ze klinken heerlijk! Zitten momenteel in dr slowcooker. Vraag me alleen af hoe de bouillion onder de ballen jus wordt? Door de hoeveelheid bouillon lijkt het vrij vloeibaar

    • Hoi, de ballen zijn door de bloem gehaald dus dat zorgt ook voor een beetje binding. Mocht je het te vloeibaar vinden dan kun je de jus altijd binden met een bindmiddel. Ook kun je tegen het einde van de kooktijd de deksel van de slowcooker halen zodat er wat vocht kan verdampen. Groetjes, Simone

  3. Deze staan vanavond op het menu! Ik wil groentenbouillonpoeder gebruiken, hoeveel heb ik nodig op 250 ml water?

    • Hoi Evi, ik gebruik zelf ook altijd groentebouillonpoeder. Ik weet even niet uit mijn hoofd hoeveel dat exact is. Wat ik doe, ik neem 250 ml water en voeg daar een afgestreken eetlepel bouillonpoeder aan toe. Mijn poeder is zonder E nummers of smaakversterkers. Mocht je poeder uit de supermarkt gebruiken neem dan iets minder want anders wordt het snel te zout. Je kunt altijd proeven en indien nodig meer toevoegen. Groetjes, Simone

  4. Wat een héérlijke gehaktballen. Eindelijk kreeg ik ze zoals ik ze t lekkerst vind. En iedereen heeft er goed van gesmuld.
    Voor het eerst de slowcoocker gebruikt. Echt wat een fijn apparaat!

  5. Hoi! Ik wil ook een keer ballen in de slowcooker proberen te maken, maar ik wil graag “gezondere” ballen maken met rundergehakt en havermout ipv paneermeel. Heb je tips voor me? O ja, ik vind uien in m’n ballen niet lekker, merk je veel verschil qua sappigheid als ik dat er uit laat? Alvast bedankt voor je reactie!
    Groetjes,
    Brenda

    • Hoi Brenda,
      Je zou havermout geweekt in melk kunnen gebruiken, maar rundergehakt is wel droog van zichzelf. Dus het is wel lastig om rundergehakt sappig te maken.
      Je zou de uien eerst kunnen aanbraden en dan pas in het gehakt verwerken, dan zijn ze wat zoeter en zachter. Of je kunt uienpoeder gebruiken.
      Dan heb je toch een beetje de smaak van ui, maar niet de structuur.

      Groetjes Simone

  6. Hi, wat een heerlijke recepten deel jij altijd! Vandaag ga ik deze gehaktballen maken. Als ik het gehakt verdubbel, moet ik de hoeveelheden voor de jus dan ook verdubbelen? Of wordt het dan teveel vocht in de slowcooker?

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Door het vakje hieronder aan te vinken, geef je Eetspiratie toestemming voor het plaatsen van jouw bericht.

*

Ja, ik geef toestemming

*

een × 2 =