Frietje stoofvlees (slowcooker)

Frietje stoofvlees (slowcooker)

Als je een slowcooker hebt of een goede stoofpan dan is stoofvlees toch wel een gerecht dat je een keer moet hebben geprobeerd. Ik heb diverse recepten voor stoofvlees uitgetest, maar tot op heden is dit wel (voor mij persoonlijk) het lekkerste recept. Door steeds nieuwe dingen uit te proberen en te combineren met ingrediënten is dit recept ontstaan. Het recept is niet moeilijk, maar je hebt wel héél véél geduld nodig. Lekker stoofvlees heeft tijd nodig. Maak dan meteen een grotere hoeveelheid, zo hoef je alles maar een keer te doen.

Gelijk even een toelichting op het recept. Je ziet straks in de ingrediëntenlijst dat er redelijk veel vocht in dit recept gebruikt wordt. Ik hoor je denken, maar bij een slowcooker moet je toch juist weinig vocht gebruiken? Klopt, maar dat hoeft niet altijd. Ik heb dit recept vele keren getest en elke keer kwam het goed met het vocht. Twijfel je toch? Voeg dan gerust iets minder toe, extra toevoegen kan altijd nog!

Tip: om je kruidnagels niet kwijt te raken in je stoofvlees kun je ze in een schil van een ui prikken. Deze leg je dan zo in de slowcooker.

wat heb je nodig (voor 6 tot 8 personen)?

  • 1,5 kilo runder riblappen

  • 5 wortels

  • 5 uien

  • 4 tenen knoflook

  • 2 eetlepels groentebouillonpoeder of een verkruimeld blokje

  • 200 gram tomatenblokjes uit blik

  • 10 tot 12 kruidnagels

  • 7 laurierblaadjes

  • halve theelepel zwarte gemalen peper

  • 2 eetlepels azijn

  • 4 zongedroogde tomaatjes

  • 2 bruine boterhammen of 2 plakjes ontbijtkoek

  • eetlepel mosterd

  • 250 milliliter donker bier

  • 2 eetlepels bloem

  • eetlepel roomboter

  • 500 milliliter tot 1 liter water

  • zout en peper naar smaak

Hoe maak je het?

  • Snijd eventuele flubbertjes van het vlees af (ja dat doe ik!) en bestrooi het met peper en zout. Laat de boter smelten in een koekenpan en bak het vlees in 2 rondes (want het past niet samen in een pan) om en om bruin. Doe het vlees samen met de aanbaksels uit de pan over in de slowcooker (deze staat nog uit).
  • Snijd de uien en wortels grof en de knoflook en zongedroogde tomaatjes fijn. Later worden ze nog een keer gepureerd. Doe de uien, wortels, knoflook, tomatenblokjes, kruidnagels, laurierblaadjes, peperbolletjes, azijn, groentebouillonpoeder (of verkruimeld blokje) en de zongedroogde tomaten bij het vlees in de slowcooker.
  • Besmeer de twee boterhammen of plakjes ontbijtkoek royaal met mosterd en leg deze bovenop, welke kant boven of onder maakt niet uit. Dit lost straks helemaal op in het gerecht.
  • Giet vervolgens de inhoud van het kleine flesje bier eroverheen. Hou je niet van een te ‘zurige’ smaak van het bier? Voeg dan minder bier toe en iets meer water. Nu is het even kijken hoe hoog het vocht in de slowcooker staat. Het vlees en de groenten mogen onderstaan in het vocht. Giet nu langzaam het water erbij en zorg dat het niveau onder de boterhammen blijft.
  • Hoeveel water je nodig hebt, is niet exact in te schatten en mede afhankelijk van de ‘grootte’ van de andere ingrediënten en de vorm en maat van je slowcooker. Je kunt later eventueel altijd nog water toevoegen. Doe de deksel op de slowcooker en zet deze op stand ‘low’ voor ongeveer 8 tot 10 uur. Of voor 6 tot 8 uur op high.
  • Als de tijd verstreken is, haal je het vlees uit de cooker en leg je het even apart. Verwijder de kruidnagels en de laurierblaadjes. Alles wat nu nog in de cooker zit, pureer je met de staafmixer tot een gladde massa (als je de pan of slowcooker niet wilt beschadigen, schenk je het even in een mengkom over).
  • Doe na het pureren twee flinke eetlepels bloem bij de saus. Haal de bloem eventueel even door een zeefje, zodat het niet gaat klonteren en mix het nog even goed door. De bloem zorgt ervoor dat de saus iets dikker wordt. Doe de saus weer terug in de slowcooker.
  • Het stoofvlees mag nu weer terug in de slowcooker. Als het vlees nog niet vanzelf uit elkaar is gevallen dan kun je het vlees met twee vorken nog uit elkaar trekken. Is de saus nog niet dik genoeg? Dan kun je nog een beetje bloem toevoegen. Is de saus te dik, dan voeg je nog een beetje water toe.
  • Om de saus in te laten dikken kun je ook de slowcooker nog een half uurtje aan laten staan met de deksel open zodat het vocht verdampt.
  • Proef en breng het stoofvlees op smaak zoals jij het lekker vindt. Let wel op met zout toevoegen als je bouillon in de vorm van een blokje gebruikt. Deze zijn vaak al vrij zout van zichzelf.

Hoe maak je dit vlees in een gewone stoofpan?

Eigenlijk maak je het op dezelfde manier als in de slowcooker. Het enige verschil is dat je erbij moet blijven (in ieder geval in de buurt) omdat het vuur een tijdje aanstaat. Handig is om een vlamverdeler (sudderplaatje) te gebruiken zodat het op een zacht vuurtje kan sudderen. In een stoofpan heeft het minimaal 4 tot 5 uur nodig.

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE

Het printen van recepten is niet milieuvriendelijk, daarom biedt Eetspiratie op de website geen mogelijkheid om te printen. Je bent altijd welkom om het recept op de website te bekijken.

47 Reacties

  1. Hoi Simone, Leuk recept, ik ga het zo maken. Maar wat ik niet begrijp is wat je precies met de boterhammen moet doen. Met de mosterdkant naar beneden? Ik neem aan dat de boterhammen al snel volgezogen worden met vochten gaan wegzakken in de brij. Kan je dit nog iets toelichten?

    • Hoi, de boterhammen leg je gewoon bovenop het vlees. Het maakt niet uit waar de mosterd zit. Uiteindelijk wordt alles toch vermengd met elkaar. Na meer dan 8 uur zie je er niks meer van terug en anders wordt het mee gepureerd. Cook ze! Groetjes, Simone

  2. Beste Simone,
    Dank voor je snelle en perfecte uitleg!
    Morgen ga ik sucadelapjes maken in de slowcooker hopelijk lukt het nu wel.
    Nu ik er toch ben stel ik snel nog een vraagje hoor;)
    Als ik een kilo sukade wil maken met enkel bouillion en wijn hoeveel vocht zou ik dan moeten nemen?
    Bedankt!

    • Hoi, ik ga meestal uit van 200 tot maximaal 250 extra vocht in de slowcooker. Er komt ook nog vocht uit het vlees maar dat is per vleessoort ook verschillend. Met weinig beginnen en aanvullen kan altijd :-) Groetjes, Simone

  3. Hoi Simone,
    Ik loop tegen wat problemen aan en zou graag je advies willen..
    In jou comment lees ik dat het vlees net onder moet staan, in alle andere recepten op internet staat half onder-en gebruiken ze veel minder vocht..(geprobeerd vlees stond hele proces niet onder en was droog) Toen jou recept geprobeerd …vlees was malser maar leek wel soep;) het vlees zwom echt hahaha heb jij dat ook?
    Ik zie door de bomen het bos niet meer en weet eigenlijk niet hoeveel vocht ik dus moet gebruiken voor een kilo sucadelappen.
    Heb je tips voor mij?
    bedankt!

    • Hoi Mandy, ik help je graag hoor! Het vlees is heel belangrijk, hier moet in ieder geval wat vet aan zitten. Daarna is het belangrijk dat het niet ‘koud’ verwerkt wordt maar dat je het eerst op kamertemperatuur laat komen. En klopt, er zit in verhouding veel vocht in de slowcooker bij dit recept. Maar na de kooktijd wordt het vlees eruit gehaald en de saus gepureerd, hierdoor wordt hij al dikker. Vervolgens voeg je bloem toe waardoor de saus ook gaat indikken. Vind je het nog steeds te dun voeg dan gewoon op gevoel iets meer bloem toe net zolang tot jij tevreden bent met de dikte van de saus. Proef of de saus op smaak is, want nu kun je nog iets wijzigen. Pas als je tevreden bent over de dikte van de saus en de smaak dan kun je het gerecht gaan afronden. Als je onzeker bent over de hoeveelheid vocht, voeg dan gewoon in het begin 200 milliliter bier toe ipv 250. Of 100 milliliter tomatenblokjes ipv 200. Je kan er niet echt iets verkeerd mee doen. Wat je ook nog kunt doen als de saus gepureerd is en het vlees weer terug in de van zit, is de deksel van de slowcooker bv een half uurtje open zetten (terwijl hij aanstaat) zodat er vocht kan verdampen en de saus ook iets indikt. Soms kan het ook aan het vlees liggen. Bij het ene vlees komt er heel veel vocht uit en bij ander vlees weer niet. Dat kan liggen aan de kwaliteit van het vlees maar dat kun je van tevoren natuurlijk niet weten. En als het vlees niet onderstaat dan kun je je voorstellen dat het bovenste stuk droger wordt dan het onderste stuk vooral na een lange kooktijd. Wat je ook kunt proberen is het stoofvlees een dag eerder te maken. Als het een nachtje staat wordt het vaak ook wat dikker van structuur. Ik hoop dat je iets hebt aan mijn tips en dat je de volgende keer het recept kunt maken naar jouw wens. Het gaat je lukken! Laat je weten hoe het ging? Groetjes, Simone

  4. Hai! Bedankt voor je recept!
    Ik neem aan dat t met sukadelappen ook werkt?
    Groetjes

    • Hoi Roos, ja het kan ook met sucadelappen alleen deze zijn iets stugger en hebben vaak meer harde stukjes dan riblappen is mijn ervaring. Maar in principe zou het na de kooktijd ook zacht moeten zijn! Groetjes, Simone

  5. Gisteren patatje stoofvlees gemaakt was heerlijk.

  6. Ik zou graag een kleinere portie willen maken moet je dan alles halveren ? blijft de kooktijd wel hetzelfde ?

  7. Samantha

    Vandaag gemaakt maar dan met eigen gemaakte bouillon ipv jouw instant poeder. Vocht verhouding klopte niet in je recept en heb het teveel halverwege verwijderd. Beetje aangepast en is goed.gekomen.

    • Hoi Samantha,
      Ik heb het recept al vele malen op deze wijze gemaakt. Door een andere bouillon – of een andere samenstelling ervan – te gebruiken, kan het anders uitpakken. Maar fijn dat het toch gelukt is!
      Groetjes Simone

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*