Eetspiratie » Frietje stoofvlees (slowcooker)
Frietje stoofvlees (slowcooker)

Frietje stoofvlees (slowcooker)

Frietje stoofvlees (slowcooker). Als je een slowcooker hebt of een goede stoofpan dan is stoofvlees toch wel een gerecht dat je een keer moet hebben geprobeerd. Ik heb diverse recepten voor stoofvlees uitgetest, maar tot op heden is dit wel (voor mij persoonlijk) het lekkerste recept. Door steeds nieuwe dingen uit te proberen en te combineren met ingrediënten is dit recept ontstaan. Het recept is niet moeilijk, maar je hebt wel geduld nodig.

Stoofvlees met friet is echt comfortfood. Vaak lukte het mij niet om het vlees helemaal zacht te krijgen in een gewone stoofpan. Maar in de slowcooker is dit totaal geen probleem. Deze handige keukenhulp neemt werk uit handen en maakt elk stukje vlees mals. Je moet er alleen wel even de tijd voor nemen. Heb je nog geen slowcooker? In dit artikel lees je er alles over.

Frietje stoofvlees (slowcooker)

Je ziet straks in de ingrediëntenlijst dat er redelijk veel vocht in dit recept gebruikt wordt. Ik hoor je denken, maar bij een slowcooker moet je toch juist weinig vocht gebruiken? Klopt, maar dat hoeft niet altijd. Ik heb dit recept vele keren getest en elke keer kwam het goed met het vocht. Twijfel je toch? Voeg dan gerust iets minder toe, extra toevoegen kan altijd nog!

In dit recept zit donker bier. Wil je dat niet gebruiken? Ik kreeg de tip om als alternatief appelsap te gebruiken. Dit geeft net als bier ook een zoete smaak en een zuurtje mee. Het zorgt ook voor een donkere kleur en het vlees wordt er malser van. Bij dit stoofvlees recept horen natuurlijk lekkere frieten. Bekijk hier een recept voor knapperige friet uit de oven.

Frietje stoofvlees (slowcooker)

Recept van Simone | Eetspiratie Niveau: gemiddeld
Porties

8

porties
Voorbereiding

25

minuten
Kooktijd

8

uren 
Total time

8

uren 

25

minuten

De slowcooker is het perfecte apparaat om stoofvlees in te bereiden.

Kook modus

Als je de kookmodus aanzet, dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten

  • 1,5 kilo 1,5 runderriblappen

  • 5 5 wortels

  • 5 5 uien

  • 4 tenen 4 knoflook

  • 2 eetlepels 2 groentebouillonpoeder of 2 bouillonblokjes

  • 200 milliliter 200 tomatenblokjes

  • 10 10 kruidnagels

  • 7 7 laurierbladen

  • 1/2 theelepel 1/2 zwarte peper

  • 2 eetlepels 2 azijn

  • 4 4 zongedroogde tomaatjes

  • 2 2 bruine boterhammen of 2 plakjes ontbijtkoek

  • 1 eetlepel 1 mosterd

  • 250 milliliter 250 donker bier

  • 2 eetlepels 2 bloem

  • 1 eetlepel 1 roomboter

  • 500 -1000 milliliter 500 -1000 water

  • zout en peper naar smaak

Hoe maak je het?

  • Maak het vlees schoon door eventuele ‘flubbertjes’ eraf te snijden. Snijd het in grove stukken. Bestrooi het vlees met peper en zout. Laat de boter smelten in een koekenpan en bak het vlees om en om bruin. Doe het vlees samen met de aanbaksels uit de pan over in de slowcooker (deze staat nog uit).
  • Snijd de uien en wortels grof. De knoflook en zongedroogde tomaatjes snijd je fijn. Druk de kruidnagels in een halve ui, zo raak je ze niet kwijt. Doe de uien, wortels, knoflook, tomatenblokjes, kruidnagels, laurierblaadjes, zwarte peper, azijn, groentebouillonpoeder (of verkruimelde blokjes) en de zongedroogde tomaten bij het vlees in de slowcooker.
  • Besmeer de twee boterhammen of plakjes ontbijtkoek royaal met mosterd en leg deze bovenop, welke kant boven of onder maakt niet uit. Dit lost straks helemaal op in het gerecht.
  • Giet vervolgens de inhoud van het flesje bier eroverheen. Hou je niet van een te ‘zurige’ smaak van het bier? Voeg dan minder bier toe iets meer water. Nu is het even kijken hoe hoog het vocht in de slowcooker staat. Het vlees en de groenten mogen onderstaan in het vocht. Giet nu langzaam het water erbij en zorg dat het niveau onder de boterhammen blijft.
  • Hoeveel water je nodig hebt, is niet exact in te schatten en mede afhankelijk van de ‘grootte’ van de andere ingrediënten en de vorm en maat van je slowcooker. Je kunt later eventueel altijd nog water toevoegen. Doe de deksel op de slowcooker en zet deze op stand ‘low’ voor ongeveer 8 tot 10 uur. Of voor 6 tot 8 uur op high.
  • Als de tijd verstreken is, haal je het vlees uit de cooker en leg je het even apart op een bord. Verwijder de kruidnagels en de laurierblaadjes. Alles wat nu nog in de cooker zit, pureer je met de staafmixer tot een gladde massa (als je de pan of slowcooker niet wilt beschadigen, schenk je het even in een mengkom over).
  • Doe na het pureren twee flinke eetlepels bloem bij de saus. Haal de bloem eventueel even door een zeefje, zodat het niet gaat klonteren en meng het nog even goed door elkaar. De bloem zorgt ervoor dat de saus iets dikker wordt. Doe de saus weer terug in de slowcooker.
  • Het stoofvlees mag nu weer terug in de slowcooker. Als het vlees nog niet vanzelf uit elkaar is gevallen dan kun je het vlees met twee vorken nog uit elkaar trekken. Is de saus nog niet dik genoeg? Dan kun je nog een beetje bloem toevoegen. Is de saus te dik, dan voeg je nog een beetje water toe.
  • Proef en breng het stoofvlees op smaak zoals jij het lekker vindt. Bak ondertussen frietjes. Serveer het stoofvlees op de friet en serveer er eventueel nog een salade bij.

Aantekeningen

  • Bereiding in een stoofpan: eigenlijk maak je het op dezelfde manier als in de slowcooker. Het enige verschil is dat je erbij moet blijven omdat het vuur een tijdje aanstaat. Handig is om een vlamverdeler (sudderplaatje) te gebruiken zodat het op een zacht vuurtje kan sudderen. In een stoofpan heeft het minimaal 4 tot 4,5 uur nodig.

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE