Frietje stoofvlees (slowcooker)

Frietje stoofvlees (slowcooker)

Als je een slowcooker hebt of een goede stoofpan dan is stoofvlees toch wel een gerecht dat je een keer moet hebben geprobeerd. Ik heb diverse recepten voor stoofvlees uitgetest, maar tot op heden is dit wel (voor mij persoonlijk) het lekkerste recept. Door steeds nieuwe dingen uit te proberen en te combineren met ingrediënten is dit recept ontstaan. Het recept is niet moeilijk, maar je hebt wel héél véél geduld nodig. Lekker stoofvlees heeft tijd nodig. Maak dan meteen een grotere hoeveelheid, zo hoef je alles maar een keer te doen.

Gelijk even een toelichting op het recept. Je ziet straks in de ingrediëntenlijst dat er redelijk veel vocht in dit recept gebruikt wordt. Ik hoor je denken, maar bij een slowcooker moet je toch juist weinig vocht gebruiken? Klopt, maar dat hoeft niet altijd. Ik heb dit recept vele keren getest en elke keer kwam het goed met het vocht. Twijfel je toch? Voeg dan gerust iets minder toe, extra toevoegen kan altijd nog!

Tip: om je kruidnagels niet kwijt te raken in je stoofvlees kun je ze in een schil van een ui prikken. Deze leg je dan zo in de slowcooker.

wat heb je nodig (voor 6 tot 8 personen)?

  • 1,5 kilo runder riblappen

  • 5 wortels

  • 5 uien

  • 4 tenen knoflook

  • 2 eetlepels groentebouillonpoeder of een verkruimeld blokje

  • 200 gram tomatenblokjes uit blik

  • 10 tot 12 kruidnagels

  • 7 laurierblaadjes

  • halve theelepel zwarte gemalen peper

  • 2 eetlepels azijn

  • 4 zongedroogde tomaatjes

  • 2 bruine boterhammen of 2 plakjes ontbijtkoek

  • eetlepel mosterd

  • 250 milliliter donker bier

  • 2 eetlepels bloem

  • eetlepel roomboter

  • 500 milliliter tot 1 liter water

  • zout en peper naar smaak

Hoe maak je het?

  • Snijd eventuele flubbertjes van het vlees af (ja dat doe ik!) en bestrooi het met peper en zout. Laat de boter smelten in een koekenpan en bak het vlees in 2 rondes (want het past niet samen in een pan) om en om bruin. Doe het vlees samen met de aanbaksels uit de pan over in de slowcooker (deze staat nog uit).
  • Snijd de uien en wortels grof en de knoflook en zongedroogde tomaatjes fijn. Later worden ze nog een keer gepureerd. Doe de uien, wortels, knoflook, tomatenblokjes, kruidnagels, laurierblaadjes, peperbolletjes, azijn, groentebouillonpoeder (of verkruimeld blokje) en de zongedroogde tomaten bij het vlees in de slowcooker.
  • Besmeer de twee boterhammen of plakjes ontbijtkoek royaal met mosterd en leg deze bovenop, welke kant boven of onder maakt niet uit. Dit lost straks helemaal op in het gerecht.
  • Giet vervolgens de inhoud van het kleine flesje bier eroverheen. Hou je niet van een te ‘zurige’ smaak van het bier? Voeg dan minder bier toe en iets meer water. Nu is het even kijken hoe hoog het vocht in de slowcooker staat. Het vlees en de groenten mogen onderstaan in het vocht. Giet nu langzaam het water erbij en zorg dat het niveau onder de boterhammen blijft.
  • Hoeveel water je nodig hebt, is niet exact in te schatten en mede afhankelijk van de ‘grootte’ van de andere ingrediënten en de vorm en maat van je slowcooker. Je kunt later eventueel altijd nog water toevoegen. Doe de deksel op de slowcooker en zet deze op stand ‘low’ voor ongeveer 8 tot 10 uur. Of voor 6 tot 8 uur op high.
  • Als de tijd verstreken is, haal je het vlees uit de cooker en leg je het even apart. Verwijder de kruidnagels en de laurierblaadjes. Alles wat nu nog in de cooker zit, pureer je met de staafmixer tot een gladde massa (als je de pan of slowcooker niet wilt beschadigen, schenk je het even in een mengkom over).
  • Doe na het pureren twee flinke eetlepels bloem bij de saus. Haal de bloem eventueel even door een zeefje, zodat het niet gaat klonteren en mix het nog even goed door. De bloem zorgt ervoor dat de saus iets dikker wordt. Doe de saus weer terug in de slowcooker.
  • Het stoofvlees mag nu weer terug in de slowcooker. Als het vlees nog niet vanzelf uit elkaar is gevallen dan kun je het vlees met twee vorken nog uit elkaar trekken. Is de saus nog niet dik genoeg? Dan kun je nog een beetje bloem toevoegen. Is de saus te dik, dan voeg je nog een beetje water toe.
  • Om de saus in te laten dikken kun je ook de slowcooker nog een half uurtje aan laten staan met de deksel open zodat het vocht verdampt.
  • Proef en breng het stoofvlees op smaak zoals jij het lekker vindt. Let wel op met zout toevoegen als je bouillon in de vorm van een blokje gebruikt. Deze zijn vaak al vrij zout van zichzelf.

Hoe maak je dit vlees in een gewone stoofpan?

Eigenlijk maak je het op dezelfde manier als in de slowcooker. Het enige verschil is dat je erbij moet blijven (in ieder geval in de buurt) omdat het vuur een tijdje aanstaat. Handig is om een vlamverdeler (sudderplaatje) te gebruiken zodat het op een zacht vuurtje kan sudderen. In een stoofpan heeft het minimaal 4 tot 5 uur nodig.

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE

Het printen van recepten is niet milieuvriendelijk, daarom biedt Eetspiratie op de website geen mogelijkheid om te printen. Je bent altijd welkom om het recept op de website te bekijken.

53 Reacties

  1. Hoi Simone, deze was zoooooooooo lekker! Dank je voor het recept

  2. Hoi Simone, als ik geen bier (of andere alcoholische drank) wil gebruiken, wat voor vervanging zou je dan adviseren?

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*