Frietje stoofvlees (slowcooker)

Frietje stoofvlees (slowcooker)

Als je een slowcooker hebt of een goede stoofpan dan is stoofvlees toch wel een gerecht dat je een keer moet hebben geprobeerd. Ik heb diverse recepten voor stoofvlees uitgetest, maar tot op heden is dit wel het lekkerste recept. Door steeds nieuwe dingen uit te proberen en te combineren met ingrediënten is dit recept ontstaan. Het recept is niet moeilijk, maar je hebt wel héél véél geduld nodig. Lekker stoofvlees heeft tijd nodig. Maak dan meteen een grotere hoeveelheid, zo hoef je alles maar een keer te doen.

Natuurlijk serveer je er zelfgebakken frietjes bij. Wat is nu lekkerder dan je eigen gemaakte frietje stoofvlees? Dit recept is voor 6 tot 8 personen. Heb je stoofvlees over? Vries het in!

Ik maakte dit recept in mijn slowcooker van 6,5 liter.

Heb je nog vragen over slowcooking? Lees dan dit artikel eens.

Wat heb je nodig?

  • 1 – 1,5 kilo runderstooflappen
  • 5 grote (bio) wortelen schoongemaakt
  • 5 grof gesneden uien
  • 4 tenen knoflook
  • 2 eetlepels groentebouillonpoeder
  • 200 gram tomatenblokjes uit een blikje
  • 12 kruidnagels (lees deze handige tip)
  • 7 laurierblaadjes
  • 8 peperbolletjes gekneusd
  • 2 eetlepels (witte wijn) azijn
  • 4 zongedroogde tomaten (op olie) in stukjes gesneden
  • 2 bruine boterhammen met korst
  • flink wat mosterd om twee boterhammen te besmeren
  • 1 klein flesje donker bier van 250 milliliter
  • 2 flinke eetlepels bloem
  • roomboter om het vlees in te bakken
  • vers gemalen zwarte peper om het vlees mee in te wrijven
  • 0,5 tot 1 liter water

Keukengereedschap:

  • een koekenpan
  • slowcooker, stoofpan of grote braadpan
  • staafmixer

Hoe maak je het?

Ik maak het stoofvlees meestal van ca. 1 kg runderstooflappen. Afhankelijk van de kwaliteit van het vlees zal het enigszins krimpen. Wil je heel veel vlees in verhouding tot de saus, voeg dan  iets meer vlees toe.

Strooi een flinke snuf peper over de stooflappen. Masseer de peper in het vlees. Verhit wat boter in een pan en schroei het vlees aan beide kanten dicht. Het vlees moet aan beide kanten iets bruin zijn. Waarschijnlijk moet je het vlees in twee rondes bakken, omdat ze niet in één keer in de pan passen. Als het vlees is aangebakken, leg je het in de slowcooker. Voeg ook de jus en de aanbaksels uit de pan toe, want daar zit natuurlijk ook veel smaak in.

Het vullen van de slowcooker

Snijd de uien en wortels grof en de knoflook fijn. Later worden ze nog een keer gepureerd. Doe de uien, wortels, knoflook, tomatenblokjes, kruidnagels (in de ui), laurierblaadjes, peperbolletjes, witte wijnazijn, het bouillonpoeder en de zongedroogde tomaten bij het vlees in de slowcooker. Om de kruidnagels niet kwijt te raken, kun je ze het beste in een ui prikken, zoals je op het plaatje hieronder ziet. Zo hoef je ze er niet een voor een uit de pan te vissen. Schep het geheel vervolgens even goed door elkaar. Verdeel alles gelijkmatig in de slowcooker en druk het een beetje aan.

Kruidnagel

Besmeer 2 boterhammen royaal met mosterd (deze tip komt van de Belgische chef Peter Goossens) en leg deze bovenop. Ik heb het recept ook een aantal keer zonder het brood gemaakt, maar dat was echt veel minder lekker. Ik maak dus dankbaar gebruik van deze tip.

Frietje stoofvlees

Giet vervolgens de inhoud van het kleine flesje bier eroverheen. Hou je niet van een te ‘zurige’ smaak van het bier? Voeg dan minder bier toe en iets meer water. Nu is het even kijken hoe hoog het vocht in de slowcooker staat. Het vlees en de groenten moeten onderstaan in het vocht. Giet nu langzaam het water erbij en zorg dat het niveau onder de boterhammen blijft. Hoeveel water je nodig hebt, is niet exact in te schatten en mede afhankelijk van de ‘grootte’ van de andere ingrediënten en de vorm van de slowcooker. Je kunt later eventueel altijd nog water toevoegen. Doe de deksel op de slowcooker en zet deze op stand ‘low’ voor ongeveer 8 tot 10 uur. Of voor 6 tot 8 uur op high.

Het maken van de saus

Als de tijd verstreken is, haal je het vlees uit de cooker en leg je het even apart. Verwijder de kruidnagels en de laurierblaadjes. Alles wat nu nog in de cooker zit, pureer je met de staafmixer tot een gladde massa (als je de pan of slowcooker niet wilt beschadigen, schenk je het even in een mengkom over). Doe hier twee flinke eetlepels bloem bij (haal de bloem eventueel even door een zeefje, zodat het niet gaat klonteren) en mix het nog even goed door. De bloem zorgt ervoor dat de saus iets dikker wordt.

Hoe nu verder?

Het stoofvlees mag nu weer terug in de slowcooker. Als het vlees nog niet vanzelf uit elkaar is gevallen, kun je – als je dat wilt – het vlees met twee vorken nog uit elkaar pluizen. Is de saus nog niet dik genoeg? Dan kun je nog een beetje bloem toevoegen. Is de saus te dik, dan voeg je nog een beetje water toe.

Laat de slowcooker of de pan nog minimaal een half uurtje aanstaan voordat je het op gaat dienen.

Stoofvlees kun je makkelijk in porties verdelen en invriezen. Uit dit recept heb ik drie grote porties gehaald. Een portie hebben we dezelfde dag gegeten en de andere twee heb ik ingevroren. Zo heb je altijd lekker zelfgemaakt stoofvlees op voorraad.

Terwijl je stoofvlees gaart, kun je de friet gaan maken. Deze heeft een uurtje nodig in de oven. Lees hier hoe je knapperige frietjes in de oven maakt. Serveer er een salade of sperzieboontjes bij en een lekkere klodder mayonaise.

Frietjes

Hoe maak je het in een gewone stoofpan?

Eigenlijk maak je het op dezelfde manier als in de slowcooker. Het verschil is dat je erbij moet blijven (in ieder geval in de buurt) omdat het vuur aanstaat. Handig is om een vlamverdeler (sudderplaatje) te gebruiken zodat het op een zacht vuurtje kan sudderen. In een stoofpan heeft het minimaal 4 tot 5 uur nodig.

Eet smakelijk!

Frietje stoofvlees

 

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printertje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

47 Reacties

  1. Hoi Simone, Leuk recept, ik ga het zo maken. Maar wat ik niet begrijp is wat je precies met de boterhammen moet doen. Met de mosterdkant naar beneden? Ik neem aan dat de boterhammen al snel volgezogen worden met vochten gaan wegzakken in de brij. Kan je dit nog iets toelichten?

    • Hoi, de boterhammen leg je gewoon bovenop het vlees. Het maakt niet uit waar de mosterd zit. Uiteindelijk wordt alles toch vermengd met elkaar. Na meer dan 8 uur zie je er niks meer van terug en anders wordt het mee gepureerd. Cook ze! Groetjes, Simone

  2. Beste Simone,
    Dank voor je snelle en perfecte uitleg!
    Morgen ga ik sucadelapjes maken in de slowcooker hopelijk lukt het nu wel.
    Nu ik er toch ben stel ik snel nog een vraagje hoor;)
    Als ik een kilo sukade wil maken met enkel bouillion en wijn hoeveel vocht zou ik dan moeten nemen?
    Bedankt!

    • Hoi, ik ga meestal uit van 200 tot maximaal 250 extra vocht in de slowcooker. Er komt ook nog vocht uit het vlees maar dat is per vleessoort ook verschillend. Met weinig beginnen en aanvullen kan altijd :-) Groetjes, Simone

  3. Hoi Simone,
    Ik loop tegen wat problemen aan en zou graag je advies willen..
    In jou comment lees ik dat het vlees net onder moet staan, in alle andere recepten op internet staat half onder-en gebruiken ze veel minder vocht..(geprobeerd vlees stond hele proces niet onder en was droog) Toen jou recept geprobeerd …vlees was malser maar leek wel soep;) het vlees zwom echt hahaha heb jij dat ook?
    Ik zie door de bomen het bos niet meer en weet eigenlijk niet hoeveel vocht ik dus moet gebruiken voor een kilo sucadelappen.
    Heb je tips voor mij?
    bedankt!

    • Hoi Mandy, ik help je graag hoor! Het vlees is heel belangrijk, hier moet in ieder geval wat vet aan zitten. Daarna is het belangrijk dat het niet ‘koud’ verwerkt wordt maar dat je het eerst op kamertemperatuur laat komen. En klopt, er zit in verhouding veel vocht in de slowcooker bij dit recept. Maar na de kooktijd wordt het vlees eruit gehaald en de saus gepureerd, hierdoor wordt hij al dikker. Vervolgens voeg je bloem toe waardoor de saus ook gaat indikken. Vind je het nog steeds te dun voeg dan gewoon op gevoel iets meer bloem toe net zolang tot jij tevreden bent met de dikte van de saus. Proef of de saus op smaak is, want nu kun je nog iets wijzigen. Pas als je tevreden bent over de dikte van de saus en de smaak dan kun je het gerecht gaan afronden. Als je onzeker bent over de hoeveelheid vocht, voeg dan gewoon in het begin 200 milliliter bier toe ipv 250. Of 100 milliliter tomatenblokjes ipv 200. Je kan er niet echt iets verkeerd mee doen. Wat je ook nog kunt doen als de saus gepureerd is en het vlees weer terug in de van zit, is de deksel van de slowcooker bv een half uurtje open zetten (terwijl hij aanstaat) zodat er vocht kan verdampen en de saus ook iets indikt. Soms kan het ook aan het vlees liggen. Bij het ene vlees komt er heel veel vocht uit en bij ander vlees weer niet. Dat kan liggen aan de kwaliteit van het vlees maar dat kun je van tevoren natuurlijk niet weten. En als het vlees niet onderstaat dan kun je je voorstellen dat het bovenste stuk droger wordt dan het onderste stuk vooral na een lange kooktijd. Wat je ook kunt proberen is het stoofvlees een dag eerder te maken. Als het een nachtje staat wordt het vaak ook wat dikker van structuur. Ik hoop dat je iets hebt aan mijn tips en dat je de volgende keer het recept kunt maken naar jouw wens. Het gaat je lukken! Laat je weten hoe het ging? Groetjes, Simone

  4. Hai! Bedankt voor je recept!
    Ik neem aan dat t met sukadelappen ook werkt?
    Groetjes

    • Hoi Roos, ja het kan ook met sucadelappen alleen deze zijn iets stugger en hebben vaak meer harde stukjes dan riblappen is mijn ervaring. Maar in principe zou het na de kooktijd ook zacht moeten zijn! Groetjes, Simone

  5. Gisteren patatje stoofvlees gemaakt was heerlijk.

  6. Ik zou graag een kleinere portie willen maken moet je dan alles halveren ? blijft de kooktijd wel hetzelfde ?

  7. Samantha

    Vandaag gemaakt maar dan met eigen gemaakte bouillon ipv jouw instant poeder. Vocht verhouding klopte niet in je recept en heb het teveel halverwege verwijderd. Beetje aangepast en is goed.gekomen.

    • Hoi Samantha,
      Ik heb het recept al vele malen op deze wijze gemaakt. Door een andere bouillon – of een andere samenstelling ervan – te gebruiken, kan het anders uitpakken. Maar fijn dat het toch gelukt is!
      Groetjes Simone

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*