Erwtensoep slowcooker

Erwtensoep uit de slowcooker

Erwtensoep is in de winter misschien wel een van de meest gegeten soepen. Wist je dat je deze soep ook perfect kunt bereiden in de slowcooker? Maar hoe doe je dat dan? Hoeveel water voeg je toe? Op welke stand zet je de slowcooker en voor hoelang? In dit artikel ga ik het uitleggen.

Vroeger was ik nooit fan van erwtensoep. Ik lustte alleen de soep van oma. Nog steeds eet ik erwtensoep alleen maar Indo style, dat is dus met rijst, sambal en gebakken uitjes.

Mijn moeder heeft mij geleerd een aardappel in de soep te doen zodat hij mooi indikt. En dit is ook de enige soep waarin ik geen bouillon of bouillonblokjes gebruik maar alleen water. Zo proef je de echte erwtensoep smaak.

Erwtensoep uit de slowcooker

Deze soep maken is ietsjes anders dan in een gewone soeppan, qua vocht. Er komt nog best veel vocht uit de groenten en het vlees. Je wilt ook een dikke soep dus ik voeg net teveel vocht toe. De spliterwten hoef je niet vooraf te weken. Even afspoelen onder koud water is voldoende.

Ik lees weleens dat na uren in de slowcooker de spliterwten nog hard zijn of dat ze niet gaar worden. Hoe dat komt? Geen idee. Het is mij persoonlijk nog nooit gebeurd. Wat wel handig is is om goed te controleren of je de slowcooker op stand low hebt staan en niet per ongeluk op de warmhoudstand hebt gezet. Ik gebruikte voor deze soep mijn slowcooker van 6.5 liter.

Verse erwtensoep kan vrij dun zijn. Laat de soep afkoelen en zet hem een nachtje in de koelkast. Als het goed is blijft de lepel er de volgende dag rechtop instaan!

Erwtensoep uit de slowcooker

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Categorie: Slowcooker, SoepenKeuken: SoepMoeilijkheidsgraad: gemiddeld
Hoeveelheid

6

personen
Voorbereiding

20

minuten
Slowcooker 8 uur (low)

8

uren 
Tijd totaal

8

uren 

20

minuten

Hoe maak je erwtensoep in de slowcooker? Ik leg het stap voor stap uit.

Ingrediënten

  • 500 gram afgespoelde spliterwten

  • 2 karbonades (zonder bot)

  • 1 kleine knolselderij

  • 1 winterpeen

  • 1 grote aardappel

  • 1 prei

  • 4 takjes selderij

  • 2 laurierbladen

  • halve theelepel zout

  • 1 rookworst

  • 1 liter water

Hoe maak je het?

  • Spoel de spliterwten af onder de kraan. Snijd de knolselderij, de winterpeen en de aardappel in blokjes. Hak de selderij fijn en snijd de prei in ringen.
  • Leg de spliterwten en de rest van de groenten in de slowcooker en het vlees erboven op. De rookworst gebruik je pas als de soep bijna klaar is.
  • Schep de groenten en de spliterwten een beetje door elkaar en schenk het water erbij. Sluit de deksel en zet de slowcooker voor 8 uur op stand low.
  • Als de kooktijd verstreken is ga je met een pureestamper door de soep. Kijk of het vlees goed uit elkaar valt. Snijd ondertussen de rookworst in plakjes. Meng deze door de soep en verwarm ze even mee.
  • Het kan zijn dat de randen aan de slowcooker iets aangekoekt zijn maar dit krijg je makkelijk weg met een sopje.

Aantekeningen

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @eetspiratie.nl op Instagram met de hashtag #Eetspiratie

Vind je dit recept lekker?

Volg @Eetspiratie op Pinterest

Deel jouw resultaat ook met anderen…

Like us on Facebook

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE

Het printen van recepten is niet milieuvriendelijk, daarom biedt Eetspiratie op de website geen mogelijkheid om te printen. Je bent altijd welkom om het recept op de website te bekijken.

48 Reacties

  1. Hoe kan het dat de erwtensoep wat zurig smaakt?

    • Hoi Ilse, dat durf ik echt niet te zeggen. Ik maak meestal mijn erwtensoep volgens dit recept en heb nooit een zurige smaak ervaren. Wel heb ik ooit eens een ander merk rookworst gehad en toen smaakte de soep ook anders dan ‘normaal’. Groetjes, Simone

  2. Hoi, ook ik had het probleem dat de erwten hard bleven en na wat googelen, vond ik de tip, om ongeveer 2 thl baking soda erbij te toen en dat blijkt een goede tip te zijn.

  3. Om het helemaal af te maken mag je niet vergeten om bij het opdienen een potje Sambal erbij te zetten. Brandal, Badjak of Manis, een theelepeltje is genoeg.

  4. Ik heb de soep bereid in de slowcooker 6 uur op stand high. Prima gelukt!
    Hoor weleens dat de spliterwten niet gaar worden. Naar mijn mening komt dat door een te lage stand van de pan. Wat je ook kunt doen is de eerste 2 uur op high en dan nog 6 uur op low.

  5. Vannacht de slowcooker maar eens aangezet met de ingrediënten voor deze erwtensoep er in. Vanochtend wilde ik de karbonades er uit halen, maar dat lukte niet. Ze waren zo zacht geworden dat ze al helemaal uit elkaar vielen.
    Uiteindelijk heb ik één van de twee botten terug gevonden (de andere moet er dus nog in zitten). Ik ben dus bang dat er nu wel wat splinters van de botten door onze soep zitten. Dat wordt voorzichtig eten ;-).
    De soep was verder (na even ‘staafmixeren’) goed van structuur en smaak. Volgende keer probeer ik de botten van de karbonades er eerst af te snijden en leg die er dan ergens aan de zijkant maar los in, zodat ik die er gemakkelijk uit kan vissen…

    • Hoi, fijn dat de smaak van de soep goed is. Varkensvlees is meestal na 6 uur wel gaar in de slowcooker. Maar goed idee om de botjes er eerst vanaf te snijden en los in de pan te leggen. De botten geven natuurlijk ook smaak aan de soep. Veel plezier met cooken! Groetjes, Simone

  6. Ik kook de erwten eerst een half uur in de snelkookpan. Nooit geen last ervan gehad.

  7. Hoi Simone,

    Ook ik krijg de erwten niet gaar. De soep staat al 12 uur op waarvan het laatste uur op stand 2. Helaas blijven de erwten hard ondanks het gebruik van een staafmixer na 8 uur. Ik weet niet wat ik fout heb gedaan. Ik heb alles door elkaar gehusseld voor ii begon. Had ik de erwten als eerste in de pan moeten doen en de rest er bovenop?
    Ik laat het nu maar de hele nacht stsan en afkoeken en kijken of ze morgen wel zacht zijn.

    • Hoi Eelco, je zou wel mogen verwachten dat de erwten na deze tijd al zacht geworden zouden zijn. Vervelend is dat en waar het aan ligt, ik zou het echt niet weten. Mocht het nu niet lukken dan zou je het altijd nog kunnen overdoen in een gewone pan en dan afmaken. Maar eigenlijk zou het gewoon moeten lukken. Ben benieuwd of ze morgen wel zacht zijn. Ik gebruik altijd de erwten van Hak. Geen idee of het aan het merk kan liggen. Ik week ze ook niet voor. Ik hoor graag hoe het is afgelopen. Groetjes, Simone

      • Hoi Simone, sorry dat ik zo laat reageer maar drukke week.
        De volgende dag waren ze nog steeds hard. Misschien had ik niet moeten roeren, ze zaten nu door de hele pan en hebben misschien daardoor te weinig vocht gekregen. Ik had ze van het huismerk van Jumbo. Van de week nog gekeken op de verpakking en daar stond ook niks over weken. Ik ga het zeker nog een keer proberen. Kon die van HAK niet zo snel vinden maar ga die wel zoeken. Daarnaast zal ik alle erwten onder in de pan laten bovenop de karbonades, dan weet ik zeker dat ze het hele proces onderwater staan.
        Ik laat je zeker weten of het dan wel is gelukt.
        Een klein vraagje, het zijn gedroogde doperwten…wat als ik nu in het laatste uur er een blik gewone erwten in doe, is dan de smaak anders?
        Groetjes, Eelco

    • Zout zou wel eens de oorzaak kunnen zijn, dat de erwten niet gaar worden. Bij bonen is het zo, dat ze vrij hard blijven, als er zout in het water zit. Misschien geldt dat voor spliterwten ook? Voortaan pas later – het laatste uur bijvoorbeeld – zout toevoegen, is misschien een optie…

      Succes

  8. Hoi,

    Ik heb vanochtend de slowcooker aangezet met alle ingrediënten uit je lijst (alleen dan keer 2 omdat ik een grote cooker heb), maar nu (ruim 8 uur later) vallen de spliterwten nog niet uit elkaar. Doe ik iets verkeerd?
    Had ik bijvoorbeeld lauw water moeten gebruiken ipv koud?

    Ik heb hem nu in ieder geval nog even op high gezet in de hoop dat ie over een uurtje alsnog klaar is.

    Wel echt een top idee, erwtensoep uit de slowcooker :-)

    Groeten J. Jansen

    • Hallo, dat is vervelend. Ik hoor regelmatig bij erwtensoep dat de erwten niet uit elkaar vallen. Het kan liggen aan de erwten maar verder zou ik ook niet weten waardoor het zou kunnen komen. Mijn slowcooker is 6,5 liter dus ook een grote. En koud of lauw water maakt geen verschil. Ik ben benieuwd of het uiteindelijk nog gelukt is. Groetjes, Simone

    • Hoi,

      Uiteindelijk heb ik ‘s avonds snel wat anders gemaakt. Had de erwtensoep nog 1,5 uur op het vuur gezet, maar ze vielen nog niet uit elkaar. Daarna heb ik het terug de slowcooker in gedaan en nog een paar uur opgezet, naar helemaal vielen ze niet uit elkaar. De volgende dag lekker op gepeuzeld en het smaakte verder heerlijk ;-)

      Volgende keer zet ik hem ‘s avonds aan en dan is ie de volgende ochtend klaar. Heb ik ‘s avonds al lekker dikke soep :-)

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*