Erwtensoep slowcooker

Erwtensoep uit de slowcooker

Erwtensoep is in de winter misschien wel een van de meest gegeten soepen. Wist je dat je deze soep ook perfect kunt bereiden in de slowcooker? Maar hoe doe je dat dan? Hoeveel water voeg je toe? Op welke stand zet je de slowcooker en voor hoelang? In dit artikel ga ik het uitleggen.

Vroeger was ik nooit fan van erwtensoep. Ik lustte alleen de soep van oma. Nog steeds eet ik erwtensoep alleen maar Indo style, dat is dus met rijst, sambal en gebakken uitjes.

Mijn moeder heeft mij geleerd een aardappel in de soep te doen zodat hij mooi indikt. En dit is ook de enige soep waarin ik geen bouillon of bouillonblokjes gebruik maar alleen water. Zo proef je de echte erwtensoep smaak.

Erwtensoep uit de slowcooker

Deze soep maken is ietsjes anders dan in een gewone soeppan, qua vocht. Er komt nog best veel vocht uit de groenten en het vlees. Je wilt ook een dikke soep dus ik voeg net teveel vocht toe. De spliterwten hoef je niet vooraf te weken. Even afspoelen onder koud water is voldoende.

Ik lees weleens dat na uren in de slowcooker de spliterwten nog hard zijn of dat ze niet gaar worden. Hoe dat komt? Geen idee. Het is mij persoonlijk nog nooit gebeurd. Wat wel handig is is om goed te controleren of je de slowcooker op stand low hebt staan en niet per ongeluk op de warmhoudstand hebt gezet. Ik gebruikte voor deze soep mijn slowcooker van 6.5 liter.

Verse erwtensoep kan vrij dun zijn. Laat de soep afkoelen en zet hem een nachtje in de koelkast. Als het goed is blijft de lepel er de volgende dag rechtop instaan!

Erwtensoep uit de slowcooker

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Categorie: Slowcooker, SoepenKeuken: SoepMoeilijkheidsgraad: gemiddeld
Hoeveelheid

6

personen
Voorbereiding

20

minuten
Slowcooker 8 uur (low)

8

uren 
Tijd totaal

8

uren 

20

minuten

Hoe maak je erwtensoep in de slowcooker? Ik leg het stap voor stap uit.

Ingrediënten

  • 500 gram afgespoelde spliterwten

  • 2 karbonades (zonder bot)

  • 1 kleine knolselderij

  • 1 winterpeen

  • 1 grote aardappel

  • 1 prei

  • 4 takjes selderij

  • 2 laurierbladen

  • halve theelepel zout

  • 1 rookworst

  • 1 liter water

Hoe maak je het?

  • Spoel de spliterwten af onder de kraan. Snijd de knolselderij, de winterpeen en de aardappel in blokjes. Hak de selderij fijn en snijd de prei in ringen.
  • Leg de spliterwten en de rest van de groenten in de slowcooker en het vlees erboven op. De rookworst gebruik je pas als de soep bijna klaar is.
  • Schep de groenten en de spliterwten een beetje door elkaar en schenk het water erbij. Sluit de deksel en zet de slowcooker voor 8 uur op stand low.
  • Als de kooktijd verstreken is ga je met een pureestamper door de soep. Kijk of het vlees goed uit elkaar valt. Snijd ondertussen de rookworst in plakjes. Meng deze door de soep en verwarm ze even mee.
  • Het kan zijn dat de randen aan de slowcooker iets aangekoekt zijn maar dit krijg je makkelijk weg met een sopje.

Aantekeningen

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @eetspiratie.nl op Instagram met de hashtag #Eetspiratie

Vind je dit recept lekker?

Volg @Eetspiratie op Pinterest

Deel jouw resultaat ook met anderen…

Like us on Facebook

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE

Het printen van recepten is niet milieuvriendelijk, daarom biedt Eetspiratie op de website geen mogelijkheid om te printen. Je bent altijd welkom om het recept op de website te bekijken.

48 Reacties

  1. Hoi Simone, de ertensoep zit nu in de slowcooker ben benieuwd! Zelf houdt ik er niet zo van maar mijn man is er dol op. Wat een mooie site heb je ga gelijk even rondsnuffelen.

    Groeten Birgit

    • Hoi Birgit, ik ben ook heel benieuwd! Eerlijk gezegd at ik vroeger ook nooit erwtensoep maar sinds een paar jaar vind ik het toch best lekker. En bedankt voor je compliment! Groetjes, Simone

  2. Het ziet er heerlijk uit! Ik wil dit recept deze week gaan proberen. Mijn slowcooker is 3 liter, gaat dit daarin passen of moet ik alles halveren? Ik weet niet hoe vol jouw 6.5 liter cooker zat :)

    Groetjes!

    • Hoi! Mijn slowcooker zat voor de helft vol, het worden dan een beetje aanduwen denk ik in een kleinere pan. Ik durf het niet met zekerheid te zeggen. Ik zie vaak foto’s van pannen erwtensoep voorbij komen die helemaal tot de rand vol zitten. Je kunt het altijd uitproberen. Ik ben benieuwd! Groetjes, Simone

  3. Hoi Simone,

    Sinds deze week ben ik trotse bezitter van een slowcooker. Op zoek naar recepten kwam ik jouw site tegen. Het water loopt me in de mond! Al verschillende recepten gezien die ik binnenkort wil proberen. Ik heb een 4.7 L pan. Hoe zouden de verhoudingen van dit recept dan zijn?

    Groetjes,
    Grietje

    • Hoi Grietje, wat leuk dat je ook een slowcooker hebt. Ik denk dat ik dit recept ook in mijn slowcooker van 4.7 liter zou kunnen maken. Mijn 6.5 zat voor de helft vol. Ik zou het in mijn andere pan ook wel aandurven. Veel plezier met je slowcooker! Groetjes, Simone

  4. Hij staat aan, lekker pannetje erwtensoep voorzet weekend!

  5. Hoi Simone,

    Vandaag voor het eerst in mijn ruim 39-jarige leven erwtensoep gemaakt, we gaan hem morgen eten maar het ruikt al heerlijk hier! (Ik gebruikte wel zuurkoolspek ipv karbonades)
    Ik gebruik veel van je slowcooker recepten, stuk voor stuk een succes!

    Groetjes,
    Nina

    • Hoi Nina, ik maak ook pas sinds ik op mezelf woon zelf erwtensoep. Ik dacht altijd dat dit heel veel werk was maar dat valt eigenlijk reuze mee. En zuurkoolspek of ander vlees kan allemaal! En leuk dat je veel van mijn slowcooker recepten maakt, daar wordt ik blij van! Groetjes, Simone

  6. Verna Christ

    Hoi Simone, inderdaad wat een leuke site, heb hem direct bij mn favorieten ingedeeld. Leuk is dat, ik ben ook Indisch en heb soms hele andere recepten in mn hoofd, maar dat komt van welke streek je in Indie bent. Wij komen van Java (Bandung), daar wordt veel suiker gebruikt. Maar ga in ieder geval ook eens jouw recepten proberen, ben benieuwd. Heel veel succes verder en ben blij dat ik je site gevonden heb.

    • Hoi Verna, wat een leuk berichtje! En inderdaad het klopt uit welke streek je komt. Laatst vroeg iemand hoeveel trassi andere mensen in hun nasi deden en dit was zo verschillend. De ene deed 1 theelepel, de andere een stukje ter grootte van een erwt en de andere zelfs een eetlepel. En dat van de suiker herken ik wel, ik probeer juist om daar alternatieven voor te zoeken. Bedankt voor je berichtje en het mooie compliment! Groetjes, Simone

  7. Hoi,

    wat zou ik ipv karbonades kunnen toevoegen? Wij houden niet van varkensvlees namelijk.Va

    • Hoi, mijn oma maakte ook weleens erwtensoep met rundvlees of kip. Net wat ze in huis had! Ik heb het zelf ook weleens met rundvlees gemaakt en dat smaakt prima. Groetjes, Simone

  8. Marga Bruijn

    Hallo Simone, mijn complimenten, je hebt een geweldige website, met prachtige recepten en een manier van beschrijven dat het water al in je mond loopt!
    Vooral je Indo en slowcooker recepten vind ik grandioos.
    Je site staat vanaf nu altijd aan bij mij, en ik hoop dat je zo geïnspireerd blijft koken

    Hartelijke groeten

    • Hoi Marga, ik las je berichtje en ik ging even blozen geloof ik :-) Wat een complimenten, hartelijk dank daarvoor! En ik heb nog genoeg eetspiratie voor de komende jaren dus dat komt helemaal goed! Nogmaals bedankt! Groetjes, Simone

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*