Echte Griekse stifado (uit de slowcooker)

Echte Griekse stifado (uit de slowcooker)

Tijdens mijn vakantie op Corfu at ik voor het eerst stifado en het is een heerlijk gerecht. Omdat je dit natuurlijk perfect kunt bereiden in de slowcooker heb ik het recept gevraagd aan de chefkok van het hotel en ik heb hem gekregen. Ook mag ik het recept met jullie delen. Er zijn veel recepten voor stifado op internet te vinden, maar ik mag dit toch wel een authentiek recept uit Corfu noemen.

In het originele recept van de chef wordt er konijn gebruikt. Rundvlees is iets makkelijker te verkrijgen in Nederland dus heb ik dat voor mijn recept gebruikt. Ook kleine zilveruitjes (geen zoetzure variant) of pearl onions zoals het zo mooi genoemd wordt, zijn in Griekenland overal te koop. In Nederland zijn ze er ook maar niet altijd. Als alternatief heb ik kleine sjalotjes gebruikt en dat werkt prima.

Deze inhoud kan niet worden getoond, omdat je de cookies niet hebt geaccepteerd.

Ook heb ik de kippenbouillon vervangen door groentebouillonpoeder. Omdat ik de stifado bereid in de slowcooker klopt dit beter met de verhoudingen wat betreft het vocht. Verder is het recept hetzelfde zoals ze het bereiden in Hotel Yannis in Ipsos Corfu.

wat heb je nodig?

  • ongeveer 1500 gram sucadelappen

  • zout en peper

  • 2 flinke eetlepels bloem

  • 500 gram sjalotten

  • flinke theelepel gemalen komijn

  • eetlepel korianderzaadjes (heel)

  • 3 laurierblaadjes

  • 2 flinke tenen knoflook

  • kaneelstokje

  • mespunt kaneel

  • eetlepel tomatenpuree

  • 100 milliliter rode wijn

  • 3 eetlepels balsamico azijn

  • 2 eetlepels honing

  • 1 blikje tomatenblokjes (400 gram)

  • 2 eetlepels groentebouillonpoeder of een half verkruimeld kippenbouillonblokje

  • 500 milliliter water

  • 2 takjes rozemarijn

Hoe maak je het?

  • Zet alle ingrediënten klaar en begin met het pellen van de sjalotjes en het fijnhakken van de knoflook. Het is de bedoeling dat de sjalotjes heel blijven. Zet de sjalotjes en knoflook even apart. Laat ondertussen het vlees een beetje op kamertemperatuur komen.
  • Snijd het vlees in grote dobbelstenen en doe het in een schaal. Bestrooi royaal met zout, peper en de twee eetlepels bloem, meng het met je handen goed door elkaar. Zorg dat al het vlees bedekt is met een laagje bloem.
  • Verhit twee eetlepels olijfolie in een koekenpan en bak het vlees rondom bruin. Doe niet ineens teveel vlees in de pan, bak het in twee of drie rondes. Als het vlees dichtgeschroeid en bruin is, schep je het uit de pan op een bord. Zet dit even apart tot gebruik.
  • In dezelfde pan verhit je een eetlepel olijfolie en hierin fruit je de sjalotjes aan tot ze bruin en glazig zien. Voeg vervolgens de gemalen komijn, korianderzaadjes, laurierblaadjes, gehakte knoflook, kaneel en kaneelstokje en de tomatenpuree toe. Bak dit op een laag vuur even aan.
  • Voeg nu de rode wijn, tomatenblokjes, groentebouillonpoeder, balsamico azijn, honing en het water toe. Roer dit goed door elkaar met een houten lepel (staat zo in het recept)! Als het goed is doorgeroerd voeg je het gebakken vlees aan de saus toe, hier zal al het nodige vocht uitgekomen zijn. Dit vocht voeg je natuurlijk ook toe, want dat geeft veel smaak. Proef de saus en breng goed op smaak met zout en peper. Meng het nogmaals door elkaar.
  • Doe alles over in de slowcooker en leg er twee takjes rozemarijn bovenop. Sluit de deksel en zet de slowcooker de eerste twee uur op stand high en vervolgens 4,5 uur op low. Het kan uiteraard ook alleen op stand low, houd dan ongeveer 8 uur kooktijd aan. Ik maakte dit recept in mijn slowcooker van 6,5 liter maar het past ook in een maatje kleiner. De hoeveelheid van dit recept is zeker geschikt voor 4 personen en je houdt zelfs nog een beetje over.
  • Serveer er een lekkere Griekse salade bij en een stuk platbrood waarmee je in de saus kunt dippen.

Heb je geen slowcooker? Je kunt stifado ook bereiden in een gewone stoofpan.

Volg alle stappen zoals aangegeven in het recept. In het recept voor de slowcooker wordt 500 milliliter water gebruikt, in een gewone stoofpan mag je 1 liter water gebruiken. En in plaats van 2 eetlepels groentebouillonpoeder kun je bij deze bereidingswijze ook een heel kippenbouillonblokje gebruiken. De stooftijd voor dit recept is ongeveer 2,5 tot 3 uur of totdat het vlees uit elkaar valt. Hoe langer het stooft hoe lekkerder!

In het recept voor de slowcooker wordt minder vocht gebruikt, omdat er nog vocht uit het vlees komt en in de slowcooker kan het vocht niet verdampen. Bij de bereiding in een stoofpan ontsnapt er meer vocht en je kunt het gerecht laten indikken door de deksel van de pan af te laten.

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printertje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

28 Reacties

  1. Wat een super heerlijk gerecht! Ik heb nog niet zo lang een slowcooker en ben er nog mee aan t experimenteren!! Dit komt zeker op mijn favoriete lijstje te staan . Ik vond alleen 1500 gr vlees voor 4 personen heel erg ruim !! Geeft niks restant zit lekker in de vriezer😁

    • Hoi, dank je! Klopt is ook veel maar ik gebruik mijn slowcooker graag optimaal dus bereid ik er meestal grotere porties in :-) Groetjes, Simone

  2. Marc van Eeten

    Had het een paar maanden geleden al een keertje gemaakt en was echt heerlijk.Net terug van Kreta en zag het daar op z’n menubord naast het restaurant staan gelijk weer ff inslaan en morgen in de slowcooker…!!

  3. Het ziet er erg lekker ui, heb het in mei in Griekenland gegeten.
    Ga deze snel proberen.
    Stoof je de sjalotjes mee, of voeg je die het laatste half uurtje weer toe?

    • Hoi Nicole, dank je. Het is een lekker gerecht. Jammer dat de verse zilveruitjes zo moeilijk verkrijgbaar zijn in NL. Ik bak de sjalotjes mee aan en laat ze de hele kooktijd meestoven. Cook ze! Groetjes, Simone

  4. Tip; maak gerust (veel) teveel en vries het in. Ontdooi weer voor gebruik en gebruik het na opbakken als onderlaag van een ovenschotel. Bovenop de stoof doe je een laag gekookte erwtjes en als topping aardappelpuree. Eventueel nog wat paneermeel en kaas om het een mooi bruin kleurtje geven. Als alle ingrediënten warm en klaar in de ovenschaal gaan hoeft hij alleen nog maar kort onder de gril. Echt een feestje!

  5. Ik heb een slowcooker met een inhoud van 3,5 liter, wat zijn dan de verhoudingen. Wil dit heel graag maken maar dit gaat nooit passen haha

    • Hoi Tamara, dit past wel in jouw slowcooker dus je kunt het recept aanhouden. Mijn schoonmoeder maakt mijn recepten ook in een 3,5 liter en dat is altijd gelukt. Groetjes, Simone

  6. Hi,
    Mijn saus blijft dun uit de slowcooker, hoe kan ik hem het beste indikken?

    • Hoi Sandra, je zou de pan een tijdje zonder deksel kunnen laten staan zodat het overtollige vocht eruit kan. Dat is ook een manier om de saus wat dikker te laten worden. Bindmiddel in dit recept zou in principe niet nodig hoeven zijn. Een beetje meer bloem gebruiken in het begin zou ook nog kunnen. Groetjes, Simone

  7. Hoi Simone,
    Welke rode wijn gebruik jij hiervoor?

    • Hoi Cindy,

      Een kruidige Griekse rode wijn zou helemaal in stijl zijn (die zijn helaas niet overal te koop)… Maar je kunt ook wijn uit andere landen gebruiken. Ik heb de stifado bijvoorbeeld ook gemaakt met een Australische Cabernet Sauvignon op basis met zwarte bes. Zoek in ieder geval een rode wijn die geschikt is voor stoofschotels (een aantal supermarkten geven dat ook op de kaartjes van het schap aan). Bij een slijter kun je het ook even navragen.

      Groetjes Simone

  8. Hoi
    Ik mis in je instructie wat ik met de balsamicoazijn en de honing moet doen😊

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*