Baba ganoush (dip van aubergine), is verrassend lekker! Als je net als ik gek bent op hummus dan zul je dit gerechtje ook wel kunnen waarderen. Dit Libanese gerecht maak je met gegrilde of geroosterde aubergines en tahin. Door de aubergine eerst te roosteren of grillen krijgt het een lekkere […]
Dips en toppings
Lekkere recepten voor dips zoals hummus, guacamole en labneh (yoghurtdip). Maar denk ook aan recepten voor dipsauzen zoals fiësta (de bekende dipsaus) en knoflooksaus. Met daarbij lekkere krokante toppings zoals dukkah, everything bagel en gebakken uitjes.
Pittige barbecuesaus met sriracha
Pittige barbecuesaus met sriracha, lekker als saus, dip of in een marinade. Barbecuesaus (of bbq saus) is een rode kruidige saus met een ‘smokey’ smaak. Dit past goed bij gegrild of geroosterd vlees maar het is ook lekker als glaze over gehaktbrood of spareribs. Het is ook lekker in combinatie […]
Labneh (yoghurtdip met kruiden)
Labneh, een yoghurtdip met kruiden. Een kruidige dip van uitgelekte yoghurt geserveerd met een drizzle olijfolie en gedroogde of verse kruiden waaronder sumak. Zelf labneh maken is echt heel makkelijk. Het belangrijkste onderdeel van dit gerecht is de uitgelekte yoghurt dat je misschien ook wel kent als hangop. Je maakt […]
Knoflookcroutons maken in de koekenpan
Knoflookcroutons maken in de koekenpan. Croutons, een chique woord voor geroosterde blokjes brood. Deze krokante blokjes zijn wel heel erg lekker. Ik heb nog nooit iemand ontmoet die niet van croutons houdt! Ideaal om restjes brood mee op te maken of een gerecht zoals een soep of een salade mee […]
Piri piri saus
Piri piri saus, (of peri peri saus), een pittige saus die zijn oorsprong vindt in de Portugese en Afrikaanse keuken. Pepers gecombineerd met azijn, citroensap en specerijen. Niet te vergelijken met een sambal, want de smaak van piri piri is weer net iets anders. De pepers en/of paprika worden eerst […]
Zelfgemaakte fiësta dipsaus
Zelfgemaakte fiësta dipsaus, handig voor als je het bekende kant en klare zakje niet in huis hebt! Deze saus is voor mij echt jeugdsentiment. Toen ik jong was aten wij thuis altijd chips en/of groenten (komkommer en bleekselderij) met dipsaus in het weekend. Onze lievelingsdipsaus was de fiësta dipsaus. Deze […]
Satésaus/pindasaus zonder pinda’s
Satésaus/pindasaus zonder pinda’s. Waarom zou je een satésaus/pindasaus zonder pinda’s willen maken? Nou heel simpel, mijn dochter kan vanwege een allergie geen pinda’s eten. Maar ze is wel gek op saté en ik wilde haar graag laten proeven hoe dat smaakt met satésaus. Laatst aten we gado gado en ook […]
Thaise zoete chilisaus
Thaise zoete chilisaus is een variant op sweet chilisaus. Iedereen kent de lekkere zoete saus die vaak bij loempia’s geserveerd wordt. Door de toevoeging van Thaise vissaus en sojasaus krijgt deze saus een diepere en vollere smaak wat ik persoonlijk net iets lekkerder vind dan de zoete variant. De limoen […]
Satésaus
Satésaus, saus die je serveert over geroosterd vlees (of tahoe en tempeh) op een stokje. Deze saus is iets dikker en kruidiger van smaak dan bijvoorbeeld de pindasaus wat je bij gado gado (Indische salade) serveert. Het is altijd handig om een goed satésaus recept in je kookrepertoire te hebben.
Hete ketjapsambal
Hete ketjapsambal, een pittige rauwe sambal met een fris accent. Rauw wil zeggen dat er geen pan bij dit recept aan te pas komt. Je hoeft dus niks aan te bakken of te koken. Het enige wat je nodig hebt is een staafmixer of foodprocessor om de pepers, sjalotjes en […]
Homemade chilisaus
Homemade chilisaus, want waarom kopen als je het ook zelf kunt maken? Ik heb eigenlijk standaard chilisaus in huis want dit kun je gebruiken in allerlei recepten. Het is niet alleen lekker om je loempia’s in te dippen maar ook een handig ingrediënt in een marinade, dressing of een saus.
Knoflooksaus
Knoflooksaus, hoe maak je het? Het lijkt een hele simpele saus maar de smaak moet wel precies goed zijn. In de supermarkt zijn er veel verschillende merken te koop maar die zijn het voor mij net niet. Ik vind verse knoflook in mijn knoflooksaus toch het allerlekkerst. In de kant […]