Eetspiratie » Daging smoor (Indisch rundvlees uit de slowcooker)
Daging smoor (Indisch rundvlees uit de slowcooker)

Daging smoor (Indisch rundvlees uit de slowcooker)

Oma maakte vroeger vaak smoor. Maar wat is smoor? Smoor is een stoofgerecht van kip of rundvlees, specerijen en ketjap. Je kent het misschien als daging smoor of semur wat stoofvlees betekent. Het meest bekende stoofvleesgerecht uit de Indonesische keuken is rendang. Het verschil tussen smoor en rendang is dat je bij dit recept is dat je een stuk minder ingrediënten nodig hebt.

Net zoals bij rendang (kijk hier voor recept) heeft ook iedereen zijn eigen manier van smoor maken. Ik heb dit recept geschreven voor de slowcooker.

Geen slowcooker? Smoor kun je ook prima maken in een gewone stoofpan. Onderaan het recept beschrijf ik hoe je dit gerecht in een stoofpan maakt en geef ik een voorbeeld hoe je rundvlees onder hoge druk in de Crock-Pot Express kunt bereiden.

Gebakken aardappeltjes

Mijn oma serveerde naast rijst ook altijd gebakken aardappeltjes bij dit gerecht. Deze bakte apart en schepte ze net voor het serveren door de smoor. Wat ik meestal doe, is er kentang belado bij maken. Deze pittige aardappeltjes zijn hier thuis favoriet. Deze serveer je erbij in plaats van het door het vlees te mengen.

Kijk hier voor het recept van kentang belado.

Ketjap

In dit recept is de ketjap een belangrijk ingrediënt. Deze zorgt onder andere voor natuurlijk de smaak en de kleur. Zorg dus dat je een goede dikke ketjap gebruikt. In dit artikel kun je lezen welk merk ik gebruik.

Maak het gerecht naar je eigen smaak

Gelukkig heeft iedereen een andere smaak! De één houdt bijvoorbeeld van een goede zoete ketjapsmaak en de ander maakt een gerecht liever wat pittiger. Deze ingrediënten zijn een basis, deze kun je volgen. Maar geef er gerust je eigen draai aan. Voeg extra knoflook toe als je dat lekker vindt of een extra snufje zout of suiker. Geen fan van kruidnagel? Voeg dan iets minder toe. Proef en breng het gerecht op smaak zoals jij het lekker vindt. Ben je tevreden? Pas dan is je gerecht klaar!

Daging smoor (Indisch rundvlees uit de slowcooker)

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Categorie: Crock-Pot Express, Indofood, Slowcooker, RijsttafelKeuken: IndofoodMoeilijkheidsgraad: gemiddeld
Hoeveelheid

4

personen
Voorbereiding

30

minuten
Slowcooker (6 uur low)

6

uren 
Tijd totaal

6

uren 

30

minuten

Met ketjap en specerijen maak je een heerlijke daging smoor in een stoofpan of slowcooker.

Ingrediënten

  • 500 gram rundvlees (runderlappen of sucadelappen)

  • 1 eetlepel citroensap +extra om op smaak te brengen

  • 2 tenen knoflook

  • 150-200 milliliter tomatenblokjes

  • 4-6 eetlepels ketjap manis

  • 1 theelepeltje (vers geraspte) nootmuskaat

  • 2 uien (1 om de kruidnagels in te drukken)

  • 6 kruidnagels

  • 1 mespunt kaneel

  • 1 theelepel sambal oelek (of meer naar smaak)

  • 1 theelepel (palm)suiker

  • 2 eetlepels (rijst)olie

Hoe maak je het?

  • Leg voordat je het gerecht wil gaan maken het vlees even uit de koelkast zodat het op kamertemperatuur kan komen. Knip of snijd het vlees in blokjes en besprenkel het met citroensap en bestrooi met zout en peper. Laat dit even staan.
  • Snipper de ui en de knoflook zo fijn mogelijk. Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan en bak het vlees op hoog vuur aan. Als het is dichtgeschroeid doe je het vlees over in de slowcooker en veeg vervolgens met een keukenpapiertje de pan even schoon.
  • Verhit 1 eetlepel olie in dezelfde pan en fruit de ui en knoflook aan. Voeg de nootmuskaat, kaneel en sambal toe. Schep dit even om.
  • De tomatenblokjes, citroensap, ketjap en de suiker kunnen er nu bij. Schep het goed om en laat zachtjes bubbelen. Proef of de saus naar wens is. De smaak van de kruidnagel zit er nu nog niet in. Voeg indien nodig nog extra kruiden of specerijen naar smaak toe.
  • Druk 6 kruidnagels in een halve ui en leg deze (met de kruidnagels naar beneden) bij het vlees. Giet de saus over het vlees en meng het door elkaar. Zet de slowcooker op stand low voor minimaal 6 uur.Kruidnagel tip
  • Spiek af en toe een keer in de slowcooker of er misschien een scheutje water toegevoegd moet worden want soms kunnen de randjes een beetje aankoeken door de ketjap. Schep het even om met een spatel.
  • Als de kooktijd verstreken is, meng je alles nog goed door elkaar en proef of de smaak naar wens is Serveer met rijst of aardappeltjes (of beiden). Besprenkel naar smaak nog met extra citroensap.

Aantekeningen

  • Bereiding in de Crock-Pot Express onder hoge druk? In dit rundvlees recept voor de CPE kun je zien hoe je dat aanpakt. Het enige waar je wel op moet letten is dat je iets meer vocht toevoegt in de CPE bij dit recept. Er moet minimaal 240 milliliter vocht in de pan zitten om druk op te kunnen bouwen. Zit er na de kooktijd veel vocht in de pan? Haal de deksel van de CPE en schakel de sauté stand in zodat het gerecht kan inkoken.
  • Bereiding in een stoofpan: volg het recept, bak het vlees en de rest van de ingrediënten aan. Laat het ongeveer 3 tot 3,5 uur stoven op een laag vuur. Gebruik hierbij eventueel een sudderplaatje.
  • Acar ketimun (zoet zure komkommer) mag eigenlijk niet ontbreken bij dit gerecht. Kijk hier voor het recept. Toemis boontjes (gestoofde sperzieboontjes) passen ook goed bij dit smoorvlees gerecht. Kijk hier voor het recept.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @eetspiratie.nl op Instagram met de hashtag #Eetspiratie

Vind je dit recept lekker?

Volg @Eetspiratie op Pinterest

Deel jouw resultaat ook met anderen…

Like us on Facebook

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE

27 Reacties

  1. ikben in het bezit van een Ninja. Kan ik het vlees en de uien en rest ook aanbakken en daarna als slowcooker gebruiken ?

    • Hoi, ik ben nog niet bekend met de Ninja eerlijk gezegd dus ik durf niet te zeggen hoe die werkt omdat ik niet weet welke functies erop zitten. Groetjes, Simone

  2. Monique van Rijthoven

    Hoi Simone, ik heb deze Daging Smoor al een keer in mijn slowcooker gemaakt en hij was echt zalig! Nu heb ik, aangestoken door jouw enthousiastme, twee weken geleden de Crock-pot Express multicooker aangeschaft. Ik vraag me nu af of ik deze Daging Smoor ook hierin kan maken met de Meat / Stew functie dus de snelle manier. Zo ja, op hoe lang moet ik hem dan instellen en wordt hij net zo lekker als op de slowcook stand? En geldt dit ook voor andere recepten? Ik kan namelijk niet zoveel indische recepten vinden voor de Crock-pot Express.
    Ben benieuwd dus hoor het graag.

    Groetjes, Monique

    • Hoi Monique, wat leuk om te lezen! Ja hoor dat kan zeker. Ik heb het toevallig zelf ook gedaan een tijdje terug. Ik ga de werkwijze er nog bij zetten. Hij wordt qua smaak zeker zo lekker alleen heeft het dan meer de structuur van stoofvlees maar dat vind ik zelf geen probleem. Als je bij mijn receptenoverzicht kijkt zie je een categorie Crock-Pot Express. Daar staat een recept voor rundvlees in kokosmelk. Dit zou je als handleiding kunnen gebruiken of dit recept een keer kunnen uitproberen. Zo weet je een beetje hoe je rundvlees op high pressure kunt bereiden. Groetjes, Simone

    • De tomatenblokjes hoeveel gram moet dat ongeveer zijn?

  3. Vandaag gemaakt en heerlijk opgegeten!! Want ja, alles ging op :-)

  4. Beste Simone,
    Dit recept is ECHT zoals het moet smaken. Top. Ik geniet van je website en ben van plan meer recepten te maken. Ik heb de tjobek en oelek geërfd van mijn vader en het hakmes van mijn (Chinese) oma. Ik lijk nu wel een keuken-ninja! Zonder slowcooker was dit recept volgens mij niet zo lekker geweest, ik heb er 1 van het eerste uur met maar 3 standen. Fijn om te lezen dat daarin stappen zijn gemaakt. Ik heb ook jouw indo pulled pork gemaakt (iets spekblokjes toegevoegd om het wat vetter te maken) en de bami ketjap. ZALIG. Inderdaad, je website inspireert. Hartelijk dank voor de recepten en al je hard werken. Max

    • Hoi! Wat leuk om te lezen! Een keuken-ninja, dat klinkt eigenlijk best wel stoer :-) En wat gaaf dat je de tjobek en het hakmes gebruikt. Dat geeft je eten toch een extra dimensie. Het idee dat ze daar vroeger ook mee gekookt hebben geeft het een extra fijn gevoel, net of je daardoor verbonden bent ofzo (klinkt lekker zweverig maar je snapt wat ik bedoel!). Ik heb ook een simpele 3 standen slowcooker hoor, ik houd het lekker eenvoudig. Leuk dat je al meerdere gerechten hebt gemaakt. Cook ze! Fijne dag! Groetjes, Simone

  5. Hoi hoi, is dit recept voor 4 personen?

  6. Hoi, kun je dit gerecht ook doen met varkensbraadvlees? Heb niks anders in huis en vind het met rund heerlijk. Maar ben benieuwd of het ook kan met varkensvlees. Hoor graag.

    • Hoi, ja hoor dat kan zeker. Ik gebruik ook altijd wat ik op dat moment in huis heb. De kooktijd zal misschien iets minder lang zijn als bij rundvlees. Groetjes, Simone

  7. Manolito van Galen

    Hoi Simone,

    Lijkt me een heerlijk gerecht.
    Echter heb ik geen slowcooker.
    Kan ik dit gerecht op een andere wijze bereiden?
    Bij voorbaat hartelijk dank voor jouw antwoord.

    Groetjes,

    Manolito

    • Hoi, ja hoor dat gaat prima in een gewone stoofpan! Gewoon het recept volgen en het zou na ongeveer 3 tot 3,5 uurtjes stoven klaar moeten zijn. Groetjes, Simone

  8. Hallo allemaal,
    Ik ben gek op dit gerecht en zag dit recept voorbij komen en dacht: die ga ik eens zelf proberen te maken. Ik ben de uitdaging aangegaan ondanks dat ik nieuw ben in deze keuken en zeker geen keukenprinces.
    Nu heb ik het recept stap voor stap gevolgd en zit het nu in de pan om te sudderen voor de komende uren.
    Echter: mijn saus is rood door de tomatenblokjes en niet zo mooi donkerbruin/zwart als op de foto wat zo kenmerkend is voor dit gerecht. De smaak is ook heel anders.
    Wat doe ik fout?

    • Hoi Denise, het gerecht heeft tijd nodig om op smaak en kleur te komen. Proef na de kooktijd hoe het gerecht smaakt en voeg indien nodig nog iets van de ingrediënten toe zodat de smaak helemaal naar jouw wens is. Ben benieuwd! Cook ze. Groetjes, Simone

  9. Ik ga m’ vandaag voor het eerst maken ,dus ben erg benieuwt. Ga m wel proberen in de snelkookpan te maken, dus wie weet word dat ook wel een succes. Dankje voor het recept en vele recepten zullen volgen van jou,want wij zijn dol op de aziatische keuken en jouw recepten passen daar erg op aan.

  10. Na al 100 keer de Indo pulled chicken te hebben gemaakt (ik kan hem bijna uit mijn hoofd), vond ik het tijd om een keer iets anders uit te proberen. Dus vandaag heb ik dit recept gemaakt. En ook dit recept viel bij iedereen (inclusief peuter van 2) weer erg goed in de smaak. Dus dank daarvoor :). Ik ga het zeker nog eens maken.

  11. Annemarie

    Hoi Simone,

    Braad je vlees van tevoren nog aan of doe je het rauw in de slowcooker?

  12. Heb je recept vandaag gemaakt. Heerlijk!

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Door het vakje hieronder aan te vinken, geef je Eetspiratie toestemming voor het plaatsen van jouw bericht.

*

Ja, ik geef toestemming

*

10 − 2 =