Daging setan (duivels rundvlees)

Daging setan (duivels rundvlees)

De herfst vraagt om lekkere verwarmende stoofgerechten. Van daging setan (vertaald duivels rundvlees) krijg je het gegarandeerd warm! Dit pittige gerecht maak je in een slowcooker of ouderwets in een stoofpan. De pittigheid kun je zelf een beetje bepalen. Persoonlijk vind ik het bij dit gerecht heerlijk als het heel erg pedis (pittig) is. Het lekkerste bij dit gerecht is simpele (witte) rijst en als fris accent serveer je er komkommersalade bij.

Eigenlijk wordt dit gerecht gemaakt in de vorm van een ‘heel’ stukje/lapje vlees. Ik ben eigenwijs en heb het toch in blokjes gesneden. Dit vind ik prettiger eten als een stukje vlees. Op deze manier komen de smaken beter tot zijn recht. Als je dit gerecht in de slowcooker maakt zou ik als tip willen geven om het vlees in blokjes te snijden. Ik maakte dit gerecht in mijn crockpot slowcooker sauté van 4,7 liter.

Wat heb je nodig?

  • 500 tot 700 gram rundvlees (sucadelappen of runderriblappen)
  • 2 sjalotjes
  • sambal oelek naar smaak (één eetlepel voor héél pittig en twee voor een loopneus)
  • 1 eetlepel fijne mosterd
  • 2 eetlepels ketjap
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel hele mosterdzaadjes (verkrijgbaar in de supermarkt)
  • verse rode peper naar smaak
  • 2 eetlepels (appelcider) azijn
  • vers gemalen zwarte peper
  • 1-2 limoenen
  • scheutje olie om in te bakken

Hoe maak je het?

Haal het vlees uit de koelkast zodat het op kamertemperatuur kan komen. Snijd het vlees in blokjes ter grootte van een een dobbelsteen. Bestrooi ze met een snufje versgemalen witte of zwarte peper, doe de blokjes in een kom en dek deze af. Zet apart tot gebruik.

Tip: ben niet te enthousiast met de sambal. Je kunt altijd nog sambal bij het gerecht serveren. Bij dit gerecht denk je in het begin dat het wel meevalt qua pittigheid, maar de kick komt later pas!

Snijd de sjalotjes in en rode peper in dunne ringetjes. Maak de mosterdzaadjes fijn in een vijzel of druk ze fijn met de achterkant van een lepel. Hak de knoflook fijn. Normaal rasp ik de knoflook, maar in dit recept is het lekkerder om het in kleine stukjes te hakken. Doe de sjalotjes, rode peper, mosterdzaadjes en de knoflook in een grote kom. Voeg nu de sambal, azijn, mosterd en ketjap toe. Roer dit goed door elkaar.

Hoe nu verder?

Voeg de rundvlees blokjes aan de boemboe toe. Schep het goed om zodat alle blokjes goed bedekt zijn met een laagje van de boemboe (kruidenmengsel). Verhit een scheutje olie in een pan en bak het vlees met de boemboe op hoog vuur aan. Het hoeft alleen een beetje dichtgeschroeid te worden, een minuut of twee is voldoende.

Pittig Indisch rundvlees

Schep alles over (inclusief het bakvocht) in de slowcooker en zet deze voor minimaal 6 uur op stand low. Voeg een flinke scheut water toe (ongeveer 25 milliliter) zodat het vlees niet kan uitdrogen. Roer het even door elkaar. Tegen het einde van de kooktijd wordt de saus nog iets dikker. Je kunt het laatste half uurtje van de kooktijd de pan open laten staan om de saus iets te laten inkoken. Ter info: dit is niet een gerecht waar heel veel saus bij zit.

Heb je geen slowcooker? In een gewone stoofpan kun je dit gerecht natuurlijk ook maken. Stoof het vlees voor minimaal drie uur en volg het recept zoals hierboven beschreven. Misschien is een slowcooker wel iets voor jou? Lees hier alles over de voordelen van koken met een slowcooker.

Serveer de daging setan met rijst, partjes limoen en een frisse komkommersalade.

Daging setan pittig rundvlees

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printerje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

11 Reacties

  1. Op de pepertjes na heb ik het recept keurig gevolgd, maar bij ons hadden we wel het nodige vocht en heb ik het moeten binden met maizena. Ook was het niet zo donker als op de foto, maar dat zal vermoedelijk door de hoeveelheid vocht komen. Verder was het flauw van smaak. Waar ging ik mis?

    • Hoi Mascha, er kunnen aan aantal dingetjes zijn waardoor het recept niet helemaal gelukt is. Het kan liggen aan het vlees wat je gebruikt. Ik hoor vaak dat er veel verschil kan zitten in vlees (wbt de kwaliteit). De ene keer komt er veel vocht uit en de andere keer niet. De kleur kan inderdaad te maken hebben met het vocht maar misschien ook met het merk ketjap dat je gebruikt. De pepertjes geven natuurlijk de pit aan dit gerecht. Mocht je het nog een keer proberen dan gebruik je van de kruiden en specerijen gewoon een beetje meer. In sambal oelek zit al zout vandaar dat ik het niet nog eens extra toevoeg, maar dat mag natuurlijk wel. Blijf steeds proeven totdat de smaak naar wens is. Cook ze! Groetjes, Simone

  2. Hélène Busser

    Heel erg lekker met zoete aard.wortel stamppotje het zoet en pittige samen is geweldig lekker :)

  3. Mick de Meij

    In basis is het echt een heerlijk recept maar vond het in basis iets te zuur. Opgelost door drie plakjes kruidkoek (in kleine blokjes) en wat extra ketjap manis toe te voegen. Het zuurtje zit er nog in maar wordt nu vergezeld door hint van gember. (En je hebt iets meer saus) Erg lekker met pandan rijst.

  4. Het was heerlijk!! Ik had nog sperzieboontjes toegevoegd. Wel eerst voorkoken en t laatste uur toevoegen aan de slowcooker! Dit is een blijvertje! Dankjewel!!

  5. mijn zusje heeft het gemaakt met runderrib lappen maar na ruim 5 uur in de slow cooker is het vlees nog steeds niet mals. Ik heb het gemaakt met sucadelappen en dat was botermals. Kan dat door het verschil in vlees komen? Ik heb het afgelopen weekend gemaakt en het was zalig!

    • Hoi Simone, Het kan inderdaad door het verschil in vlees komen. Bij riblappen zit het witte gedeelte aan de buitenkant en bij sucadelappen middenin. Dat witte in de sucadelappen zorgt dat het botermals wordt. Riblappen kunnen ook prima in dit recept maar is toch net weer anders dan sucadelappen. En 6 tot 8 uur voor rundvlees is een normale kooktijd voor in de slowcooker hoor. Dus volgende keer ietsjes langer proberen misschien ;-) Groetjes, Simone

  6. Was erg lekker!

  7. Vandaag het duivelse rundvlees gegeten met zoete aardappelpuree en broccoli was een verrassend lekkere combinatie

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*