Eetspiratie » Daging setan (duivels rundvlees)
Daging setan

Daging setan (duivels rundvlees)

Daging setan (duivels rundvlees), een pittig en verwarmend gerecht. Van daging setan (vertaald duivels rundvlees) krijg je het gegarandeerd warm! Dit pittige gerecht maak je in een slowcooker of ouderwets in een stoofpan. De pittigheid kun je zelf een beetje bepalen. Persoonlijk vind ik het bij dit gerecht heerlijk als het heel erg pedis (pittig) is.

Normaal gesproken wordt dit gerecht gemaakt een ‘heel’ stukje/lapje vlees. Ik ben eigenwijs en heb het toch in blokjes gesneden. Dit vind ik zelf prettiger eten, maar dit is mijn persoonlijke smaak. Zo kun je bij elk hapje rijst een stukje vlees opscheppen. Zo vind ik het, het lekkerst. Dit gerecht is een variant op daging smoor (gestoofd rundvlees). Deze versie is meer zoet dan pittig.

Van dit gerecht kun je ook prima een vegan (veganistische) versie maken met vegan stoofstukjes. Bereid dit volgens het recept maar dan in een gewone stoofpan en voeg iets meer water toe (ongeveer 100 tot 150 milliliter). Laat 40 minuten stoven. Geen slowcooker? Bereid het in een stoofpan in ongeveer 2,5 tot 3 uur. Voeg ook meer water toe en laat de deksel tijdens het stoven op de pan.

Daging setan (duivels rundvlees)

Het woord zegt het al: setan = duivel. Hierbij denk ik aan vuur, rood en vlammen. Dat is precies wat het gerecht moet zijn, pittig. Maar de pittigheid bepaal je natuurlijk zelf. Als iets te pittig is, eet dat niet prettig. Maak het dus zo pittig als jij zelf aankan. Dit recept is een basis, pas deze aan naar jouw persoonlijke smaak. Begin altijd terughoudend met sambal, later meer toevoegen kan altijd.

In dit recept maak ik gebruik van zowel mosterdzaadjes als mosterd. Deze zaadjes zijn gewoon verkrijgbaar in de supermarkt. Je vind ze in het kruidenschap. Mosterdzaad kun je bijvoorbeeld ook gebruiken voor het maken van een atjar of een pickle (zoetzuur). Kun je dit niet vinden dan kun je als alternatief een halve theelepel mosterdpoeder gebruiken. Dit zit in een geel blikje en gebruik ik ook in dit recept voor Chinese hete mosterd.

Je eet dit gerecht met witte rijst en groenten zoals broccoli, sugar snaps, peulen of boontjes. Een komkommersalade of acar (zoetzuur) mag eigenlijk niet ontbreken. Deze blust de pittige smaken een beetje en brengt het een alles in balans. Zelf vind ik het altijd lekker om er net voor het opdienen er een beetje limoensap overheen te sprenkelen. Het geeft een frisse smaak en extra kick.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Daging setan
Bewaar dit recept op één van jouw Pinterest borden.
Daging setan (duivels rundvlees)

Daging setan (duivels rundvlees)

4 van 6 stemmen
Recept van Simone | Eetspiratie Niveau: gemiddeld
Hoeveelheid

4

personen
Voorbereiding

20

minuten
Slowcooker low

6

uren 
Total time

6

uren 

20

minuten

Daging setan (duivels rundvlees), een pittig en verwarmend stoofgerecht wat je perfect kunt bereiden in de slowcooker.

Kook modus

Als je de kookmodus aanzet, dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten:

  • 500 – 700 gram 500 – 700 rundvlees (sucade lappen of runderlappen)

  • 2 2 sjalotjes gesnipperd

  • 1 – 2 eetlepels 1 – 2 sambal oelek

  • 1 eetlepel 1 pittige mosterd

  • 2 eetlepels 2 ketjap manis

  • 4 tenen 4 knoflook fijngehakt

  • 1 eetlepel 1 mosterdzaadjes (verkrijgbaar in de supermarkt)

  • 2 eetlepels 2 azijn

  • 1 snufje 1 vers gemalen zwarte peper

  • 1 1 limoen

  • 1 eetlepel 1 olie

  • 25 milliliter 25 water

Bereiding:

  • Haal het vlees uit de koelkast zodat het op kamertemperatuur kan komen. Snijd het vlees in blokjes ter grootte van een een dobbelsteen. Bestrooi ze met een snufje versgemalen zwarte peper, doe de blokjes in een kom en dek deze af. Zet apart tot gebruik.
  • Snipper de sjalotjes. Maak de mosterdzaadjes fijn in een vijzel of druk ze fijn met de achterkant van een lepel. Hak de knoflook fijn. Doe de sjalotjes, mosterdzaadjes en de knoflook in een grote kom. Voeg nu de sambal, azijn, mosterd en ketjap toe. Meng dit goed door elkaar. Dit is je boemboe (kruidenmengsel).
  • Voeg de blokjes rundvlees aan de boemboe toe. Schep het goed om zodat alle blokjes goed bedekt zijn. Verhit een eetlepel olie in een pan en bak het vlees met de boemboe op hoog vuur aan. Het hoeft alleen een beetje dichtgeschroeid te worden, een minuut of twee is voldoende.
  • Schep alles over (inclusief het bakvocht) in de slowcooker en zet deze voor minimaal 6 uur op stand low. Voeg het water toe en roer het even door elkaar. Je kunt het laatste half uurtje van de kooktijd de pan open laten staan om het vocht iets te laten inkoken. Dit is een gerecht waar niet veel saus bij zit.
  • Besprenkel het vlees met limoensap voor een fris accent en serveer met lekkere dampende warme rijst. Eventuele restjes kun je bewaren in de koelkast. De dag erna smaakt het nog lekkerder. Restjes kun je ook prima invriezen.

Aantekeningen

Deze recepten / artikelen wil je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl

RECEPT OF WEBSITE BEWAREN

Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:

Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)