Eetspiratie » Cranberry chia jam – een snel en lekker herfstrecept
Cranberry chia jam een snel en lekker herfstrecept

Cranberry chia jam – een snel en lekker herfstrecept

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links

Cranberry chia jam – een snel en lekker herfstrecept. Deze mooie felrode bessen horen echt bij het herfst- en winterseizoen. Ze staan bekend om hun fris/zure smaak en ook bevatten ze veel vitamine C. Ze worden ook vaak preventief ingezet bij klachten zoals blaasontsteking. Je kunt er heerlijk sap van maken, een kruidig winters drankje, maar ook een heerlijke saus of fruitige chia jam.

Met chiazaden en gepureerd fruit kun je op een snelle manier de lekkerste chia jam maken. Dus toen ik een bakje met felrode cranberry’s zag, kon ik ze niet laten liggen. De intens rode kleur trekt mij aan en ik dacht: ik ga er cranberry chia jam van maken. En dit is echt heel eenvoudig. Je hebt maar een paar ingrediënten nodig en het is ook redelijk snel klaar. Wel laat ik de chiazaden minimaal 2 uur tot een nachtje weken in de fruitpuree, zodat ze goed opzwellen. De volgende dag heb je een heerlijke zelfgemaakte herfstige jam.


Blend als een pro met deze staafmixer
KitchenLove Staafmixer - 800W - 6 Snelheden + Turbo - Zwart/RVS

KitchenLove Staafmixer – 800W – 6 Snelheden + Turbo – Zwart/RVS

Deze KitchenLove staafmixer is de perfecte keukenhulp voor elke thuiskok.

Cranberry chia jam maken

En ja, deze bessen zijn zuur, maar ik vind dat juist lekker! Maak de jam naar je eigen persoonlijke smaak. Ik gebruik ahornsiroop om de jam te zoeten. Ahornsiroop heeft een lekkere warme karamelachtige smaak die goed past bij de zure cranberry’s. Ik kook de bessen eerst tot moes. Daarna pureer ik het glad met een staafmixer en dan voeg ik pas de rest van de ingrediënten toe. De chiazaden doe ik er pas op het allerlaatst bij. Op deze manier behouden ze hun voedingsstoffen die door verhitting anders verloren gaan. Proef of de smaak naar wens is en pas deze indien nodig aan. Laat het afkoelen in een schone glazen pot en bewaar het tot 5 dagen in de koelkast.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Cranberry chia jam een snel en lekker herfstrecept Pinterest
Bewaar deze afbeelding op jouw Pinterest borden
Cranberry chia jam - een snel en lekker herfstrecept

Cranberry chia jam – een snel en lekker herfstrecept

Recept van Simone | Eetspiratie
0.0 van 0 stemmen
Categorie: Ontbijt, Lunch, IngrediëntKeuken: InternationaalNiveau: Makkelijk
Porties

1

(200 milliliter)
Voorbereiding

15

minuten
Kooktijd

15

minuten
Totale tijd

30

minuten

Cranberry chia jam – een snel en lekker herfstrecept. Maak heel eenvoudig een lekkere verzelrijke fris/zoete jam met cranberry’s. Heerlijk op brood, pannenkoeken, crackers en toastjes. Ook lekker bij gegrild vlees en gehaktballetjes.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus aan te zetten.

INGREDIËNTEN

  • 340 gram cranberry’s

  • 6 eetlepels ahornsiroop

  • snufje zout

  • 1 dopje vanille aroma

  • 2,5 eetlepels chiazaad

  • 1 mespunt gemalen (ceylon) kaneel

  • 50 milliliter water

BEREIDING

  • Was 340 gram cranberry’s goed onder de kraan en doe ze in een ruime pan met 50 milliliter water en een snufje zout.
  • Kook de cranberry’s ongeveer 15 minuten op een laag tot middelhoog vuur tot een puree. Roer regelmatig even door met een spatel en zorg dat het niet aanbrand.
  • Als de cranberry’s tot moes zijn gekookt, pureer je dit glad met een staafmixer.
  • Voeg 6 eetlepels ahornsiroop, 1 dopje vanille aroma en een mespunt gemalen ceylon kaneel toe. Meng dit goed door elkaar. Proef en bepaal of de puree zoet genoeg is naar je persoonlijke smaak. Voeg indien nodig een extra eetlepel ahornsiroop toe.
  • Schep er vervolgens 2,5 eetlepels chiazaden bij en meng deze er goed doorheen. Doe het mengsel over in een glazen pot van minimaal 250 milliliter en laat de jam afkoelen. Bewaar daarna de pot in de koelkast en laat dit minimaal 2 uur tot een nachtje staan, zodat de chiazaden in de puree kunnen weken en uitzetten.
  • Serveer de cranberry chia jam op brood, crackers, pannenkoeken, wafels, op een toastje bij de borrel of als bijgerecht bij een stukje gegrild vlees of gehaktballetjes.
  • Bewaar de jam tot 5 dagen in de koelkast. Controleer voor het serveren altijd op eventuele schimmels. Gebruik altijd schoon bestek om de jam mee op te scheppen.

Meer eetspiratie speciaal voor jou!