Cranberry chia jam – een snel en lekker herfstrecept. Deze mooie felrode bessen horen echt bij het herfst- en winterseizoen. Ze staan bekend om hun fris/zure smaak en ook bevatten ze veel vitamine C. Ze worden ook vaak preventief ingezet bij klachten zoals blaasontsteking. Je kunt er heerlijk sap van maken, een kruidig winters drankje, maar ook een heerlijke saus of fruitige chia jam.
Met chiazaden en gepureerd fruit kun je op een snelle manier de lekkerste chia jam maken. Dus toen ik een bakje met felrode cranberry’s zag, kon ik ze niet laten liggen. De intens rode kleur trekt mij aan en ik dacht: ik ga er cranberry chia jam van maken. En dit is echt heel eenvoudig. Je hebt maar een paar ingrediënten nodig en het is ook redelijk snel klaar. Wel laat ik de chiazaden minimaal 2 uur tot een nachtje weken in de fruitpuree, zodat ze goed opzwellen. De volgende dag heb je een heerlijke zelfgemaakte herfstige jam.

Cranberry chia jam maken
En ja, deze bessen zijn zuur, maar ik vind dat juist lekker! Maak de jam naar je eigen persoonlijke smaak. Ik gebruik ahornsiroop om de jam te zoeten. Ahornsiroop heeft een lekkere warme karamelachtige smaak die goed past bij de zure cranberry’s. Ik kook de bessen eerst tot moes. Daarna pureer ik het glad met een staafmixer en dan voeg ik pas de rest van de ingrediënten toe. De chiazaden doe ik er pas op het allerlaatst bij. Op deze manier behouden ze hun voedingsstoffen die door verhitting anders verloren gaan. Proef of de smaak naar wens is en pas deze indien nodig aan. Laat het afkoelen in een schone glazen pot en bewaar het tot 5 dagen in de koelkast.




