Ajam paniki

Ajam paniki (snel en pittig gerecht met kip)

Ajam paniki is misschien wel een van de meest snelle recepten uit de Indo food keuken. Mijn moeder maakte dit vroeger regelmatig. Het is ook een recept met weinig ingrediënten. De meeste heb je waarschijnlijk in je voorraadkast en vriezer liggen. Er zijn veel verschillende ajam paniki recepten te vinden op internet. Ik houd het bij de simpele en snelle versie. Het gerecht is juist zo lekker omdat het zo eenvoudig is.

Ik heb versies gezien met ananas, champignons en tomatenblokjes. De ajam paniki die ik ken is geel van kleur en heeft iets weg van een curry qua smaak. Het is wel een gerecht dat een beetje pit heeft. Dit komt door zowel de gember als de rode peper (of sambal oelek). Maar je kunt de pittigheid zelf bepalen natuurlijk. Als er kinderen mee eten kun je er beter nog wat sambal naast serveren. Vaak worden er ook santen gebruikt in plaats van kokosmelk in ajam paniki. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar kokosmelk omdat het lekker romig is.

Voor dit gerecht kun je verschillende delen van de kip gebruiken. Ben je vegetariër? Neem dan vegetarische kipstukjes. Ik gebruik in dit recept kipfilet maar dit kunnen ook drumsticks of kipkarbonades zijn, net wat je lekker vindt. Ik hou niet van kluiven dus mijn voorkeur gaat uit naar filet.

wat heb je nodig?

  • 700 gram kip

  • 1 grote ui

  • 3 tenen knoflook

  • 2 tot 3 centimeter verse gember

  • 200 milliliter kokosmelk

  • 1 tot 2 eetlepels sambal oelek

  • theelepel (palm)suiker

  • stengel sereh

  • 2 blaadjes djeroek poeroet

  • theelepel gemalen laos

  • snuf zout en peper

  • scheutje (rijst)olie om in te bakken

Hoe maak je het?

  • Snipper de ui en knoflook heel fijn en rasp de gember. Snijd de kip in blokjes. Gebruik je drumsticks of kipkarbonades dan mag je deze heel laten.
  • Verhit een scheutje olie in een wok en bak hierin de kip bruin en gaar. Haal de kip vervolgens uit de pan en voeg nog een klein scheutje olie toe.
  • Fruit hierin de ui, knoflook, gember, sambal, suiker en laos aan. Kneus de sereh stengel met een mes en leg deze samen met de djeroek poeroet in zijn geheel in de pan. Bak deze mee. Als de ui glazig ziet mag de gebakken kip er weer bij. Schep alles goed om.
  • Voeg nu de kokosmelk toe en meng alles goed door elkaar. Proef de saus en voeg indien nodig nog sambal, suiker of een snufje zout toe. Als de smaak van de saus naar wens is, is het gerecht klaar. Vind je de saus te dik of teveel naar kokos smaken, voeg dan een scheut water toe.
  • Ajam paniki eet je met rijst, groenten en een lekkere frisse acar ketimun (zoetzure komkommersalade).

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank

4 Reacties

  1. Ik heb het gerecht vandaag gemaakt in de slowcooker. Het was heerlijk, de pan ging tot de bodem helemaal leeg. Dit is een blijvertje. Bedankt Simone!

  2. Dankjewel Simone voor de snelle reactie en ga het gerecht in de slowcooker maken.

  3. Goedemorgen Simone, kan je dit recept ook in de slowcooker bereiden?

    • Hoi, je kunt de kip bereiden zoals beschreven in het recept en dan het gerecht verder laten garen in de slowcooker. 3 uurtjes zal voldoende zijn denk ik. Groetjes, Simone

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*